Së pari “dridhen” tregjet e mëdha, mes “Vero” dhe “Viva Fresh” të mbyllura – Kovaçevski, Bekteshi dhe Trajkovski në vizita “kontrolluese”.

Foto: MIA

Të martën do të merret vendim për uljen e çmimeve të pijeve alkoolike dhe joalkoolike, po bëhet analizë për produktet higjienike, njoftoi ministri i Ekonomisë, ndërsa në Qeveri do të dorëzohet Ligji për praktika të padrejta tregtare. javë.

Një pjesë e marketeve të rrjeteve tregtare “Vero” dhe “Viva Fresh” janë ndër ato që u mbyllën këtë fundjavë nga inspektimi i tregut për shkak të mosrespektimit të vendimit të qeverisë për uljen e çmimeve me 10 për qind, tha ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi. , duke iu përgjigjur pyetjes së një gazetari pas vizitës në kompaninë “Alma M”. Ministri tha se i gjithë vendi i di kush janë dhe nuk e ka problem t'i shpallë.

- Nuk ka arsye pse të mos dihen emrat e tyre dhe t'i dinë qytetarët. Nuk kam frikë dhe nuk e kam problem t'u them jo vetëm tani, por edhe në të ardhmen nëse vazhdojnë të mos u binden masave. Është logjike kush janë. Kemi 8 deri në 10 zinxhirë të mëdhenj që kanë tregje thuajse në çdo qytet të vendit, mbulojnë pjesën më të madhe të tregtisë, bëjnë xhiron më të madhe dhe është e logjikshme që kontrollet e para i ka bërë IPD-ja tek ata – tha Bekteshi.

Ai ka shfrytëzuar rastin për të qortuar mediat, të cilat sipas tij kanë mbajtur të heshtur emrat e rrjeteve të mbyllura të blerjeve, pasi “kanë bërë reklama”.

Ministri shtoi se mediat dhe vetë qytetarët mund të sigurohen nëse masat e qeverisë janë efektive dhe bëri të ditur se çdo javë do të ketë mbledhjen e qeverisë ku nëse është e nevojshme do të vendoset nëse ka nevojë të bëhen ndryshime në ato ekzistuese. masat për sa i përket afateve nuk do të ketë kompromis dhe qytetarët duhet të jenë të qetë se masat do të zbatohen plotësisht.

Të martën do të merret vendim për uljen e çmimeve të pijeve alkoolike dhe joalkoolike, si dhe po bëhet analiza për produktet higjienike, njoftoi Bekteshi dhe këtë javë do të dorëzohet në Qeveri Ligji për praktika të padrejta tregtare. Ministri tha se për aq sa është i informuar nuk ka pasur asnjë kontroll nga Komisioni për Mbrojtjen e Konkurrencës. Lidhur me ankesat e Dhomës së Tregtisë se kompanitë kishin një periudhë të shkurtër për t'u riorganizuar sipas masave, Bekteshi u përgjigj se vendimi nuk u mor brenda natës dhe tregtarët kishin një afat për të bërë të gjitha ndryshimet.

- Kemi pasur takime me të gjithë, një javë para se të miratoheshin masat. Kam bashkëpunim të shkëlqyer me Odën, por deklaratat e tyre janë kontradiktore. Presidenti Azeski para një jave në një intervistë tha se të gjitha inspektimet duhet të vazhdojnë, kështu që ia plotësuam dëshirën - theksoi Bekteshi.
Ndërsa kryeministri Dimitar Kovaçevski njoftoi se disa produkte tashmë janë ulur për më shumë se 10 për qind dhe apeloi tek tregtarët që të respektojnë masat.

Ai vlerësoi shpejtësinë e inspektorëve të tregut dhe tha se për sa kohë që ai është kryeministër nuk do të ndalin së ngrituri standardin e qytetarëve, duke renditur të gjitha rritjet e pagave që janë në progres apo do të ndodhin.

 Peshev: Duhet kohë për të ndryshuar çmimet, dënimet janë shumë të rënda

Mbyllja e disa tregjeve është masë tepër e rreptë, sepse ka pasur shumë pak kohë ndërmjet miratimit të vendimeve të qeverisë dhe riorganizimit të punës së tregtarëve, tha Antoni Peshev, drejtor ekzekutiv i Odës Ekonomike të Maqedonisë. Ai u përgjigj se nuk ishte e lehtë të ndryshoheshin çmimet e 1.200 artikujve jo vetëm në kasa, por edhe në rafte, ndaj lëshimet që DPI gjeti këtë fundjavë nuk ishin të qëllimshme dhe gjobat nuk duhet të jenë drakoniane.

Peshev thotë se është imazh i keq që një treg të mbyllet dhe DPI duhet të ketë një afat të arsyeshëm që t'i heqë parregullsitë. Sipas Peshevit, ai ka marrë pjesë në të gjitha takimet në Ministrinë e Ekonomisë si me tregtarët ashtu edhe me distributorët, të cilët janë pajtuar që në shenjë solidariteti të ulin 5 për qind të marzhit për të takuar qytetarët, por si të gjithë qytetarët e tjerë ka kuptuar nga media se çmimi i referencës nga i cili do të zbatohen uljet do të jetë nga 1 gushti.

Paraprakisht, IPD ka bërë me dije se pesë rrjete të mëdha tregtare, përveç etiketës këtë fundjavë - mosrespektim të vendimeve dhe rregulloreve tjera ligjore, janë dënuar edhe me gjobë prej 73 mijë eurosh dhe janë mbyllur. Ligji lejon që mbyllja të zgjasë nga 3 deri në 30 ditë.
- Ky le të jetë një paralajmërim që të zgjidhen dhe unë qëndroj prapa faktit që nuk do të ketë kompromis - tha Goran Trajkovski, drejtor i DPI. Ai ka treguar se si bazë e dënimit ka qenë fakti që tregtarët kanë vendosur shenjën “çmimi i garantuar” dhe produkti nuk ka zbritur, apo kanë vendosur një tabelë për një produkt që nuk mbulohej nga vendimi i qeverisë. Vendimi i qeverisë për uljen e çmimeve të produkteve ushqimore me të paktën 10 për qind, si dhe ngrirjen e çmimeve të ulura, duhet të zgjasë deri në fund të nëntorit.

 Distributorët duhet të mbushin dyqanet që të mos penalizohen

Të shtunën u kryen mbi 50 kontrolle dhe u mbyllën 5 markete të mëdha dhe 7 u gjobitën për mosbindje ndaj vendimit të qeverisë. Nuk është qëllimi ynë mbyllja e të gjitha tregjeve, por zgjidhja serioze e vendimeve të tyre dhe nëse vendosim përsëri, do të mbyllim përsëri. Mjaftojnë pesë ditë për të rregulluar gjërat - tha Goran Trajkovski, drejtor i DPI. Lidhur me furnizimin, Trajkovski u tha kompanive se vendimi për mbushjen e rafteve prej 70 për qind në krahasim me gushtin vlen edhe për tregtarët edhe për distributorët dhe duhet respektuar.

"Kontrollet bëhen edhe te shitësit me pakicë edhe te shitësit me shumicë, ku përfshihen furnitorët dhe të gjitha kompanitë tjera - tha Trajkovski.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës