Ekspozita e parë vetjake e Martina Spasovskës titullohet "Heshtja me zë të lartë"

Ftesë për hapjen e ekspozitës

Në Qendrën Kulturore Rinore në Shkup më 5 dhjetor në ora 20 do të hapet ekspozita “Heshtja me zë” e artistes së re Martina Spasovska.

- Martina Spasovska fillimisht paraqet personazhin e saj në veprat e saj (më pas përfshin personazhe të tjera femra të parë nga këndvështrimi i saj), jo si model(a) por si katalizator(a) të transmetimit të energjisë që ndjen dhe të shndërrimit të saj në një produkt artistik. . Në veprat që krijon, ajo shkon përtej kufijve të një portreti të thjeshtë, imazhi shkon më thellë se individi i përfaqësuar, duke shërbyer si një paraqitje prekëse e përvojës njerëzore dhe duke u përballur me çështjet aktuale të kohës sonë.

Nëpërmjet rrëfimeve të portreteve, ai gërmon thellë në temat e cenueshmërisë, forcës dhe potencialit për transformim që ekzistojnë në të gjithë ne. Fton dialog dhe introspeksion të hapur dhe i ballafaqon shikuesit me plagët dhe dhimbjet kolektive që ekzistojnë brenda nesh dhe në botën tonë të përbashkët. Duke vepruar kështu, ai inkurajon një kuptim më të thellë të kompleksitetit të ekzistencës sonë dhe potencialit për një të ardhme më të dhembshur dhe harmonike.

Duke iu shmangur idealizimit të portreteve, veprat e Martina Spasovskës çlirohen nga kufijtë e tyre fizikë dhe interpretohen me shprehje të fortë dhe flasin, mbi të gjitha, për gjendjen në të cilën realiteti shndërrohet në një metarealitet të ri ontologjik. Duke e zbërthyer portretin dhe duke e rindërtuar atë përmes lëvizjeve të caktuara ekspresioniste, ai arrin efektin e transformimit të realitetit dhe fokusohet në përvojën e tij të brendshme, transformimin dhe transcendencën.

Në atë harmoni shprehëse, telajo pushon së qeni një sipërfaqe dydimensionale, mbi të cilën renditen nuancat delikate dhe kordat komplekse të toneve, por bëhet një hapësirë ​​metafizike e konceptualizimit vizual të mendimit në hapësirë ​​- shkruan Goranço Gjorgjievski, historian i artit.

Martina Spasovska, e lindur në vitin 1997 në Kumanovë, është një artiste e re pamore e cila jeton në Shkup. Ka diplomuar në Fakultetin e Arteve të Bukura në Shkup. Ajo eksploron dhe përdor mishin e njeriut si element kryesor në veprat e saj, përmes të cilit shtron më shumë pyetje për mënyrën e përfaqësimit të identitetit njerëzor. Ai i trajton veprat me një përzierje komplekse të frikës, ndjeshmërisë, delikatesës, cenueshmërisë dhe fuqisë. Ai ka ekspozuar në disa ekspozita grupore në Maqedoni, SHBA, Austri, Greqi, Kosovë dhe Turqi.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës