Zgjerimi i BE-së: Metodologjia e re ka kaluar, është koha për formatet e reja të Macron

Presidenti francez pranon se zgjerimi duhet të ndodhë shpejt për arsye gjeopolitike, por edhe se metoda ekzistuese e zgjerimit nuk funksionon. Nga ana tjetër, ai thekson se BE-ja nuk është krijuar për “zgjerim të pafund” dhe se zgjerimi pa reforma të BE-së do të ishte “katastrofë”, thotë Malinka Ristevska Jordanova për “Sloboden Pechat”.

Pasi katër vjet më parë ai vuri në pritje zgjerimin e Bashkimit Evropian me arsyetimin se fillimisht duhet të ketë një reformë të procesit të negociatave, pra një metodologji të re, dhe më pas të lejojë hyrjen e anëtarëve të rinj, presidentit francez Emmanuel Macron, në Konferenca “Globsec” në Bratislavë ka bërë thirrje për zgjerimin e Unionit, por për ta bërë këtë duhet të krijohen disa formate që të trajtojnë aspiratat e anëtarësimit të vendeve të Evropës Lindore dhe Ballkanit. Metodologjia e re ka kaluar, tani është koha për formate të reja dhe ndërkohë me iniciativën e tij u bë funksional edhe Komuniteti Politik Evropian, i cili dje mbajti samitin e dytë në Moldavi.

Shkurt, status quo-ja aktuale nuk është opsion, por nuk është opsion as zgjerimi i shpejtë me anëtarë të rinj, pa reforma paraprake të institucioneve të BE-së.

- Po, BE-ja duhet të zgjerohet. Po, duhet rimenduar në aspektin e strukturës qeverisëse dhe objektivave. Po, ne duhet të jemi novatorë, të shpikim disa formate dhe të qartësojmë objektivat e secilit prej këtyre formateve – tha Macron.

Macron: Për të shmangur gabimet që do të ndikonin në sigurinë

Sipas tij, kjo është mënyra e vetme për të përmbushur pritshmëritë legjitime të Ballkanit Perëndimor, Moldavisë dhe Ukrainës, të cilët duhet të anëtarësohen në Bashkimin Evropian dhe të ruajnë efektivitetin gjeopolitik, por edhe klimën, sundimin e ligjit dhe integrimin ekonomik në BE. siç ekziston sot. Tani Macron po paralajmëron se Bashkimi duhet të shmangë gabimet në lidhje me zgjerimin, të cilat do të ndikojnë në sigurinë e tij.

- Gabimi i parë do të ishte të mbetej status quo, t'i jepte shpresë Ballkanit Perëndimor, për shembull, Moldavisë dhe të tjerëve dhe të luante me faktorin kohë. Besoj se do të ishte një gabim i madh. Mendoj se kjo do t'u jepte hapësirë ​​atyre që do të donin të destabilizonin Evropën. Do të zgjoheshim një mëngjes dhe situata do të ishte shumë më dramatike – tha Macron.

Megjithatë, si gjithmonë, ka një “por”, kështu që presidenti francez thotë se nuk ka nevojë për zgjerim, përderisa ka zgjerim, sepse ky do të ishte një gabim i dytë dhe një zgjerim i tillë do të dobësonte Bashkimin. kujtoi se Bashkimi nuk u bë kurrë për zgjerim të pafund brenda kufijve gjeografikë.

- Prandaj, duhet t'i kushtohet vëmendje specifikave të shteteve të reja anëtare, të cilat do të bëhen partnerë në të gjitha fushat e ndjeshme të BE-së dhe për këtë Unioni do të vendosë kushte të reja dhe të reja për to në fusha të ndryshme. Bashkimi duhet të zgjerohet, por në të njëjtën kohë ka nevojë për një reformë të menaxhimit të tij, formate të ndryshme debatesh dhe të dihet se kush është saktësisht përgjegjës për çfarë dhe këtë duhet ta dinë vendet e Ballkanit Perëndimor dhe Moldavia”, tha Macron.

Ristevska Jordanova: Kujton idetë e vjetra për rrathët koncentrikë

Çfarë thonë ekspertët për qëndrimin e ri të Macron? Malinka Ristevska Jordanova, njohës i BE-së, vlerëson se presidenti francez e ndryshon në nuanca retorikën për zgjerimin, por në të njëjtën kohë lë shumë pyetje dhe polemika pa përgjigje.

- Ai pranon se zgjerimi duhet të ndodhë shpejt, për arsye gjeopolitike, por edhe se metoda ekzistuese e zgjerimit nuk funksionon. Në anën tjetër, ai thekson se BE-ja nuk është krijuar për “zgjerim të pafund” dhe se zgjerimi pa reforma të BE-së do të ishte “katastrofë” – thotë Ristevska Jordanova në një prononcim për “Sloboden Pechat”.

Sipas saj, reformat në BE nënkuptojnë në mënyrë të pashmangshme zgjatjen e procesit të zgjerimit për shkak të kompleksitetit të procesit dhe diversitetit të vendeve anëtare.

- Përveç kësaj, këmbëngulja e Macron për "mekanizma, objektiva dhe formate të reja" në reformimin e Bashkimit dhe "mënyrat e bashkëpunimit sipas zonës" si një mënyrë për BE-në për t'u marrë me kandidatët, në mënyrë të pashmangshme kujton idetë e vjetra të rrathëve koncentrikë dhe gjeometrisë së ndryshueshme - më të vjetra. ide me prejardhje franceze, apo propozime dhe ide më të reja për “integrim me faza” – shpjegon ajo.

Për politologun Ivo RangeloviçNga ana tjetër, deklarata e Macron-it, si çdo në periudhën e kaluar, është e kontekstualizuar në lidhje me situatën në Ukrainë, si dhe në kuadrin e vetë BE-së.

– Deklarata paralajmëron reformimin e Unionit para zgjerimit të tij, që është një problem shtesë për ne. Brukseli duhet sa më parë të gjejë një format që do të përshpejtojë anëtarësimin e Ballkanit Perëndimor në BE, përndryshe duhet të luajë kumar me zhgënjimin e shoqërive në rajon - thotë Rangjelovic për “Sloboden Pechat”.

Sipas tij, deklarata e Macron ka vlerë nominale derisa Bashkimi të marrë të paktën një vendim formal për zgjerimin.

Dhe rruga drejt një vendimi formal për zgjerim është e gjatë. Komisioni Evropian pohon se ata qëndrojnë pas zgjerimit dhe mbështetjes së vendeve kandidate, por rikujtojnë se zgjerimi është një proces i menaxhuar nga institucionet përmes procedurave serioze.

Jo më pak i rëndësishëm është qëndrimi i Unionit se përparimi i secilit vend do të varet nga meritat e tij në përmbushjen e kritereve të Kopenhagës, duke marrë parasysh kapacitetin e BE-së për të pranuar anëtarë të rinj. Si ndikim të rëndësishëm, ndër të tjera, përmendet ndikimi i zgjerimeve të ardhshme në buxhetin e BE-së, pra kapaciteti financiar i Bashkimit për të mbështetur politikat e tij. Anëtarët e rinj, sipas BE-së, do të bëhen përfitues të buxhetit evropian, duke marrë fonde të konsiderueshme për zhvillim.

E ndërsa po interpretohet deklarata e paqartë e Macron-it, qeveria maqedonase informoi se presidenti francez përshëndeti vendosmërinë e qeverisë për të punuar në zbatimin e agjendës evropiane dhe paralajmëroi vazhdimin e "mbështetjes së fortë dhe me zë të lartë të Francës". Kovaçevski dhe Macron ranë dakord gjithashtu se tani është momenti për të bërë një hap të qartë në rrugën e afrimit, siç u interpretuan ndryshimet kushtetuese dhe për të mundësuar integrimin e suksesshëm të Maqedonisë së Veriut në BE.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës