Një ilaç i gjetur që vret qelizat e kancerit nga uria

laboratorike
Laboratori / Foto: Pexels

Shkencëtarët britanikë kanë gjetur një ilaç që mund ta ndalë kancerin nga uria dhe kështu ta bëjë atë të tërhiqet ose të falet.

Ky sukses mund të jetë përparimi i parë në trajtimin e tumoreve të trurit në dy dekadat e fundit.

Studiuesit në Kolegjin Imperial në Londër kryen teste te minjtë që kishin glioblastoma (GMB) - një nga format më agresive të kancerit të trurit. Brejtësve iu dha një ilaç eksperimental që i privoi ata nga aminoacidi argininë - një lëndë ushqyese jetike që tumoret përdorin për t'u rritur.

Në një studim të ri të botuar në Journal of Clinical Trials, minjtë e trajtuar jetuan për rreth 47 ditë, pothuajse dy herë më shumë se minjtë e patrajtuar që mbijetuan për 27 ditë. Për krahasim, disa minj iu nënshtruan radioterapisë ose rrezatimit. Ata jetuan mesatarisht 37 ditë.

Por kur ilaçi i ri u kombinua me radioterapi, të gjithë minjtë kaluan në remision dhe jetuan pa kancer për rreth një vit përpara se të vriteshin.

Duke u fokusuar në rritjen e tumorit

GMB është lloji më i zakonshëm i tumorit primar të trurit të shkallës së lartë tek të rriturit, dhe është gjithashtu më agresiv dhe vdekjeprurës. Më pak se një përqind e pacientëve me GBM jetojnë më shumë se dhjetë vjet, dhe për shumë prognoza është vetëm 12 muaj.

Arginina është një aminoacid që përdoret për të krijuar molekula komplekse të quajtura proteina, të cilat kanë një gamë të gjerë funksionesh në qeliza. Ai është i nevojshëm nga një sërë qelizash kanceroze, veçanërisht ato që janë në rritje të shpejtë, kështu që shkencëtarët vendosën të hetojnë nëse mohimi i qelizave tumorale mund të përdoret si një strategji e mundshme për trajtimin e llojeve të ndryshme të tumoreve, duke përfshirë GMB.

Rreth 70 për qind e tumoreve GMB mund të prodhojnë argininë, dhe rreth 30 për qind jo. Në një studim të ri, ekipi hulumtues u fokusua në tumoret që mund të prodhojnë argininë, duke i ekspozuar ato ndaj një ilaçi të quajtur ADI-PEG20. Ky medikament zbërthen argininën dhe qëllimi ishte të parandalonte tumoret të hynin në argininë. Ekipi po eksploron gjithashtu potencialin për përdorimin e ADI-PEG20 në 30 përqind të tumoreve që nuk janë në gjendje të prodhojnë argininë. Nëse trajtimi rezulton i suksesshëm edhe në këto tumore, do të thotë që të gjithë pacientët me GBM mund të trajtohen duke ulur nivelet e argininës.

Përparim i madh

Arginina është një lëndë ushqyese jetike për rritjen e tumorit dhe rezultatet tona tregojnë se ulja e niveleve të saj i bën "tumoret të jenë më të ndjeshëm ndaj radioterapisë".

"Heqja e argininës heq imunosupresionin e tumorit dhe ne zbuluam se qasja jonë nënkuptonte që qelizat e sistemit imunitar të vendosura rreth tumorit kishin më shumë gjasa të sulmonin dhe hiqnin qelizat e tumorit," shtoi ai.

"Rezultatet laboratorike kanë treguar se përdorimi i ADI-PEG20 në kombinim me radioterapi ka rezultuar në një përgjigje të qëndrueshme me mbijetesë të zgjatur pa sëmundje dhe toksicitet të konsiderueshëm." "Hapat e ardhshëm janë të ekzaminohet siguria dhe efikasiteti i këtij ilaçi tek njerëzit duke krijuar një provë të re klinike," shpjegoi ai.

Një nga autorët e studimit, Dr. Tim Crook, një konsulent mjekësor për onkologjinë në Spitalin Cromwell, tha: "Ne presim që puna jonë të ndryshojë trajtimin e GBM dhe të bëhet një standard i ri i kujdesit për këtë shkatërrim".

"Një zbulim emocionues"

Hugh Adams, kreu i marrëdhënieve të kapitalit në Brain Tumor Research, tha se ky ishte një zbulim domethënës dhe emocionues.

“Ka nevojë urgjente për qasje të reja në trajtimin e GBM, e cila në shumicën e rasteve është fatale. "Në dy dekada nuk ka pasur asnjë përmirësim në opsionet e trajtimit për këtë lloj tumori," tha ai.

Video e ditës