Prodhuesit e qumështit të pakënaqur me çmimet, a e mbledh dikush tjetër kremin?

Fermerët e bagëtive thonë se edhe çmimi aktual dhe i rritur me të cilin ata shesin qumështin është i padobishëm për ta / foto: ilustrim/arkivi i Sloboden Pechat

Çmimi i blerjes së qumështit varion nga 13 deri në 25 dena për kilogram, një litër kos shtëpiak është më shumë se 65 denarë, një kilogram djathë i përzier është mbi 400 denarë.

Një litër qumësht i përhershëm nga prodhuesit vendas është më shumë se 65 denarë, dhe çmimi i blerjes së qumështit është nga 13 tek 25 denarë. Kështu, pavarësisht se konsumatorët paguajnë çmime të larta, prodhuesit e qumështit nuk janë të kënaqur me çmimet e blerjes dhe po humbasin gjithnjë e më shumë interesin për blegtorinë.

- Çmimi i blerjes së qumështit varion nga 13 deri në 25 ditë për kilogram. Duke pasur parasysh rritjen e çmimeve të të gjitha inputeve për prodhim, sidomos të rrymës, vajit, foragjereve, prodhimi i qumështit është dyfishuar dhe nuk mund t'i mbulojmë shpenzimet - Stevançe Jordanoski, anëtar i Bordit të Federatës nacionale të fermerëve dhe prodhues të qumështit të lopës.

Ai thotë se në vendin tonë qumështi ynë blihet tërësisht, sepse ka mungesë qumështi dhe kjo për shkak të pakësimit të blegtorisë në vend.

- Sipas statistikave zyrtare, në periudhën 2015-2019 kemi një reduktim prej 11.200 fermash nga numri i përgjithshëm i tyre, mesatarja e krerëve është rritur nga 7,4 në 9,3, por sektori ka shënuar rënie të numrit të përgjithshëm të gjedheve. me 25 për qind. Për të pasur një sasi më të madhe qumështi, fillimisht duhet të punohet në gjetjen e një zgjidhje ligjore për legalizimin e fermave, duke nxitur në këtë mënyrë modernizimin e fermave përmes fondeve IPARD, masa që do të nxisin prodhimin e qumështit cilësor dhe të rinjtë të qëndrojnë në fshat, pagesë me kohë të subvencioneve dhe rritje të çmimit të shitjes së qumështit - thotë Jordanoski.

Mirëpo në shitore djathi i lopës ka ardhur afër 500 denarë, djathi i përzier lopë-dele ka arritur mbi 400 denarë, kosi 400 gram është 70 denarë...

Prodhuesit e qumështit thonë se çmimi i qumështit të papërpunuar për një vit është rritur mesatarisht për 30 për qind, por se sa do të paguajnë varet nga cilësia e qumështit. Nga ky sektor pretendojnë se rritja e çmimeve është e jashtëzakonshme për shkak të rritjes së kostove të inputeve dhe se kjo nuk bëhet për hir të rritjes së fitimeve. Njëkohësisht theksojnë veçanërisht rritjen e çmimit të energjisë elektrike.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës