Profesori rrëzoi dinastinë Izetbegoviç

Denis Beqiroviç/ Foto Nangka Press / AFP / Profimedia

Nuk është koha për ndonjë eufori apo triumfalizëm. Dua t'u kujtoj të gjithë njerëzve të pafavorizuar dhe të varfër në BiH. Për shkak të tyre u them të gjithëve se vetëm kur të festojnë, atëherë do të kemi diçka për të festuar, tha anëtari i ri boshnjak i kryesisë kolektive.

Denis Beqiroviq, profesor i historisë nga Tuzla, është kandidati i parë i opozitës në Bosnje-Hercegovinë që arriti të mposhtë Bakir Izetbegoviqin në zgjedhje, i cili pozitat kryesore në partinë SDA dhe në shtet i trashëgoi nga babai i tij Alija, i cili gjithashtu ishte nuk u mposht në zgjedhje.

Beqiroviq (46) u paraqit si kandidat i përbashkët i disa partive të bashkuara në Frontin e Bashkuar Opozitar Boshnjak dhe me një diferencë të madhe votash mundi kundërshtarët Bakir Izetbegoviq nga SDA dhe Mirsad Haxhikadiq nga koalicioni shtetëror në garën për përfaqësuesin boshnjak në presidencën kolektive. të BiH.

- Ne fituam. Ne fituam bindshëm dhe opozita e bashkuar ka një anëtar të presidencës së BeH. Falenderoj të gjithë ata që më votuan. Falenderoj edhe ata që nuk votuan. E gjithë kjo është pjesë e demokracisë në BeH - tha Beqiroviq.

Ai u bëri thirrje qytetarëve për unitet dhe Bashkimit Evropian "sa më shpejt të jetë e mundur t'i japë statusin e kandidatit Bosnjë-Hercegovinës".

– Nuk është koha për asnjë eufori apo triumfalizëm. Dua t'u kujtoj të gjithë njerëzve të pafavorizuar dhe të varfër në BiH. Për shkak të tyre po u them të gjithëve se vetëm kur të festojnë, atëherë do të kemi çfarë të festojmë – tha Beqiroviq. Ai i dërgoi një mesazh edhe rajonit, duke theksuar se “çdo destabilizim do ta kthejë rajonin në mesjetë”.

Izetbegoviç e pranoi humbjen dhe u ankua se ishte pasojë e ndryshimeve të imponuara në Ligjin Zgjedhor që "forcoi pozitën e Bashkimit Demokratik Kroat në BiH".

- I gjithë problemi është në shoqatën e inkurajuar nga të huajt - tha Izetbegoviq, por theksoi se SDA "ka arritur një rezultat të mirë, më të mirë se në zgjedhjet e mëparshme".

Sipas rezultateve jo të plota të zgjedhjeve, Beqiroviq ka fituar 57 për qind të votave, ndërsa Izetbegoviq 38 për qind. Anëtar kroat në presidencën kolektive të BeH do të vazhdojë të jetë Zheljko Komshiq, i cili si kandidat i Frontit Demokratik fitoi 54 për qind të votave, duke mundur Borjana Kristo nga HDZ BiH. Anëtarja serbe, në pozitën e mbajtur më parë nga Milorad Dodik, do të jetë anëtarja e partisë së tij nga Bashkimi i Social Demokratëve të Pavarur Zeljka Cvijanoviq, e cila fitoi 53 për qind të votave.

Dodik pa konkurrencë

Dodik pret të kthehet në postin presidencial në Republika Srpska, megjithëse edhe kundërshtarja e tij Jelena Trivic deklaroi fitoren disa orë pas mbylljes së qendrave të votimit. Komisioni Qendror i Zgjedhjeve, bazuar në 82 për qind të votave të numëruara, njoftoi se Dodik fitoi 48,8 për qind të votave dhe ka një avantazh prej 30.399 votash ndaj Trivic.

Qytetarët e Bosnjë-Hercegovinës hodhën votat pardje në shumë kuti votimi. Përveç anëtarëve të Presidencës, ata votuan edhe për përfaqësues në Dhomën e Përfaqësuesve të Parlamentit të Bosnjë-Hercegovinës, për deputetë në Dhomën e Përfaqësuesve të Federatës së Bosnjë-Hercegovinës dhe për anëtarët e kuvendeve të dhjetë distrikteve në Federata. Në Republikën Srpska, nga ana tjetër, u hodhën vota për përfaqësuesit në Asamblenë Kombëtare, për presidentin dhe për dy nënkryetarë. Në fletëvotimet renditeshin emrat e më shumë se 7.200 kandidatëve nga 90 parti dhe 38 koalicione, si dhe 17 kandidatë të pavarur.

Për shkak të numrit të madh të fletëvotimeve të ndryshme, numërimi i tyre zhvillohet ngadalë. Bazuar në 62 përqind të votave, SDA do të ketë më së shumti deputetë në Federatën e BiH, e cila fitoi 25 përqind të votave, përpara HDZ BiH me 19,4 përqind. Partia Socialdemokrate e BeH, anëtare e së cilës është Beqiroviç, fitoi 12,4 për qind të votave dhe lëvizja e udhëhequr nga Komshiq fitoi 9,5 për qind.

Partia e Dodik do të ruajë shumicën e saj në asamblenë e Republika Srpska. SNSD fitoi 42 përqind të votave, përpara Partisë Demokratike Serbe me 19 përqind dhe Partisë së Përparimit Demokratik me 11 përqind.

Schmidt vendosi rregulla të reja zgjedhore

Por kaosin më të madh e shkaktoi përfaqësuesi i lartë i bashkësisë ndërkombëtare, Christian Schmidt, i cili njoftoi ndryshimet në Kushtetutë pikërisht në natën e zgjedhjeve dhe vendosi ndryshime të paparalajmëruara më parë në ligjin zgjedhor në lidhje me strukturën dhe funksionimin e Dhomës së Popujt e Parlamentit të Federatës së BiH dhe mënyra e marrjes së vendimeve, në favor të përfaqësuesve të entitetit kroat.

- Për fatin e këtij vendi është vendimtare që të mos ketë më bllokadë. Për këtë arsye kam vendosur masa që do të përmirësojnë funksionalitetin e institucioneve në Federatën e BeH-tha nga zyra e përfaqësuesit të lartë, me vërejtjen se “vendimi nuk ndikon në zbatimin e rezultateve zgjedhore”.

Schmidt shpjegoi se me vendimin e tij ai rriti numrin e përfaqësuesve në Dhomën Federale të Popullit, gjë që lejon "shpërndarjen e mandateve në mënyrë të tillë që të korrigjojë mbipërfaqësimin e secilit prej tre kombeve përbërëse në disa rrethe". Për herë të parë në Dhomën e Popujve të Federatës së Bosnjë-Hercegovinës mund të përfaqësohen persona që nuk deklarohen si anëtarë të kombeve përbërëse të të gjitha qarqeve. Këto vendime duhet të parandalojnë paralizën e Federatës së Bosnjë-Hercegovinës pas zgjedhjeve.

Sipas ndryshimeve të vendosura nga Schmidt, Dhoma Federale e Popullit do të përbëhet nga tre grupe parlamentare të kombeve përbërëse, të cilët në vend të 17 tanishëm do të kenë nga 23 përfaqësues, ndërsa grupi parlamentar i përfaqësuesve të pakicave kombëtare do të ketë 7 përfaqësues në vend të 11.

Shumica e cilësuar për emërimin e presidentit dhe nënkryetarit të Federatës së Bosnjës dhe Hercegovinës do të jetë 11 në vend të gjashtë përfaqësuesve të mëparshëm nga grupet parlamentare kombëtare dhe në këtë mënyrë u jepet një avantazh i dukshëm përfaqësuesve që vijnë nga pjesë të Bosnjës dhe Hercegovinës dhe Hercegovina me shumicë kroate. Nëse një propozim nuk pranohet nga 11 deputetë, atëherë shumica e cilësuar e propozuesve do të reduktohet në shtatë dhe më pas në katër deputetë. Rregulli i mëparshëm që gjashtë përfaqësues përbënin shumicën e cilësuar për emërimin e titullarit të pushtetit ekzekutiv, hapi mundësinë që përfaqësuesit kroatë të zgjedhur në Dhomën e Popullit nga lista e partive civile dhe boshnjake të marrin këtë paketë kontrolluese, gjë që shkaktoi pakënaqësi të madhe në partitë e kroatëve etnikë.

Schmidt theksoi se reforma zgjedhore duhet të vazhdojë dhe se do të marrë pjesë personalisht në të.

- Kjo nuk është dhe nuk mund të jetë një reformë e gjerë e ligjit zgjedhor që ende nuk është zbatuar - tha Schmidt.

Video e ditës