Profesor Gjorgjiev, emri ju lutem!

Atanas Kostovski, Foto: Arkivi

Profesor, kjo është zgjedhja juaj - nëse nuk zbuloni emrin dhe mbiemrin e zyrtarit të lartë të Ministrisë së Jashtme, atëherë më besoni nuk do të mund ta fshini kurrë përshtypjen se në fakt e keni lakuar shtyllën kurrizore!

Sinqerisht prisja që një koleg të thërriste me zë të lartë ish-anëtarin e komisionit ekspert maqedono-bullgar për çështje historike dhe arsimore, profesorin ordinar të UKIM-it, dr. Vanço Gjorgjiev, për të shpallur emrin e zyrtarit të lartë të MPJ-së i cili “ndërhyri drejtpërdrejt në punën e komisionit”, kështu që u devijuan parimet e vendosura për vendimmarrje konsensuale për të gjitha çështjet… Në deklaratën e tij për media, profesor Gjorgjiev thekson se rekomandime dhe shkëmbime janë bërë nga pjesa maqedonase e Komisionit për tekstet shkollore maqedonase. për klasën e shtatë pa pëlqimin e tij. Në fund, profesor Gjorgjiev inkurajon anëtarët e komisionit që ndanë me të pikëpamje dhe vlera të ngjashme, të mos e përkulin shtyllën kurrizore!

Një deklaratë e tillë mes dy rretheve zgjedhore në zgjedhjet tona lokale e ka mirëpritur menjëherë lideri i opozitës VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, i cili madje ka kërkuar nga anëtarët tjerë të Komisionit që të ndjekin shembullin e profesor Gjorgjiev. Befasues është reagimi i disa gazetarëve të njohur, të cilët reagojnë menjëherë nëse pikon çezma e ujit në Kryeministri dhe e paraqesin si përmbytje të madhe në Shkup dhe në vend, por kësaj radhe nuk kanë shkruar!

Deklarata e Gjorgjiev u përgënjeshtrua menjëherë nga Ministria e Punëve të Jashtme dhe Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut, por edhe nga kolegët, anëtarë aktualë të komisionit të ekspertëve maqedonas, i cili vazhdon të “luftojë” me homologët bullgarë për të gjitha çështjet e hapura. Kolegët e djeshëm të profesor Gjorgjievit në një deklaratë të përbashkët thanë se janë “të befasuar nga dorëheqja dhe pretendimet e Gjorgjiev” dhe theksuan se “parimet shkencore në punën e Komisionit kanë qenë, janë dhe do të mbeten të pandryshuara” dhe se “ka Nuk ka asnjë bazë për të pretenduar se ka një parim të ri pune, as presion politik nga Ministria e Jashtme, Qeveria apo partitë politike”.

Po, kështu është. kujt t'i besohet? Megjithatë, si gjithmonë, ka vetëm një të vërtetë, apo jo? Përgjigja e pyetjes është me profesor Gjorgjiev. Për veten e tij, të dashurit e tij, për të gjithë ne, për punën e tij të pasur shkencore (punime të panumërta kushtuar historisë së popullit maqedonas, studenti më i mirë i gjeneratës, fitues i çmimit shtetëror "Goce Dellçev", mirënjohje e lartë shoqërore për veçanërisht arritje të rëndësishme në fushën e shkencës me interes për Republikën e Maqedonisë...) Profesori Vanço Gjorgjiev duhet t'i përgjigjet pyetjes: kush është ai zyrtar i lartë i MPJ-së që i kërkoi të përkulë shtyllën kurrizore?

Profesor, kjo është zgjedhja juaj - nëse nuk zbuloni emrin dhe mbiemrin e zyrtarit të lartë të Ministrisë së Jashtme, atëherë më besoni nuk do të mund ta fshini kurrë përshtypjen se në fakt e keni lakuar shtyllën kurrizore!

Kur e mora fjalën, të kujtoj doktorin e drejtësisë, liderin e të majtës, deputetin, njeriun Dimitar Apasiev se edhe pas tre vjetësh nuk iu përgjigj pyetjes së thjeshtë: kush ishin ata gazetarë që morën 3.000 euro. në muaj për të “bravo” për referendumin? Disa gjëra nuk harrohen, është gjynah që gazetaria nuk është si dikur një forcë e shtatë. Ne u ndamë në dy qëllime për të vrarë të vërtetën. Ndryshe, deputet Apasiev, shoqata jonë gazetareske është dashur të insistojë - derisa t'i shpallni emrat e gazetarëve për të cilët keni shkruar, në listën e pritjes do të jenë emri dhe mbiemri, pamja, mendimi, statura, karakteri dhe toni. Po, ishte dikur rasti kur nuk kishte kush të fabrikonte dhe përhapte lajme të rreme. Esnafi ndonjëherë nuk di vërtet si të mbrohet nga politikanët. Dhe ju mundeni.

 

Video e ditës