Një profesor nga Bullgaria që jep mësim në Amerikë thotë të mos kini frikë - nuk ka se si të "bullgarizohet"

Foto: Channel 5 / print screen

Profesori nga Sofja, Ivan Dinev Ivanov, i cili jep mësim në Shkollën e Marrëdhënieve Publike dhe Ndërkombëtare në Universitetin e Cincinnati në SHBA, sonte në një paraqitje të ftuar në Channel 5, ai foli për zhvillimet politike në marrëdhëniet Shkup-Sofje-Bruksel, si dhe për atë historike. çështjet që paraqesin pengesë në marrëdhëniet maqedono-bullgare.

Ai tha se i vjen keq për të gjitha viktimat që shkaktoi Bullgaria gjatë periudhës fashiste të historisë së saj.

“Unë vajtoj për çdo njeri që është vrarë në Maqedoni dhe të tillë ka jo vetëm për ata që u vranë në Maqedoni, por edhe për ata që u vranë në Greqi në kryengritjen dramatike. Unë them në emrin tim që më vjen keq për çdo njeri. Tani le të shikojmë me sy të ndryshëm, njëri-tjetrin dhe të ecim përpara”, tha profesori Dinev Ivanov në programin “Vetëm e vërteta”.

Duke iu drejtuar të pranishmëve, ai tha se nuk ka asnjë mënyrë për të zbatuar të ashtuquajturin “bullgarizim”.

“Mos kini frikë vëllezër e motra maqedonas, nuk ka sesi të ketë bullgarizim, ju garantoj, nuk ka një gjë të tillë”, tha profesori.

Ai gjithashtu urdhëroi "maqedonasit të ruajnë identitetin e tyre", duke theksuar se ai dëshiron që vendi me identitet të ruajtur të bëhet anëtar i BE-së, "të bashkëpunojë me Bullgarinë duke ndërtuar infrastrukturë, duke ndërtuar marrëdhënie njerëzore, duke shembur mure dhe duke ndërtuar ura me Bullgaria dhe me të gjitha vendet e tjera."

Dinev Ivanov shtoi se disa nga politikanët në Bullgari kanë keqpërdorur Marrëveshjen e fqinjësisë së mirë me Bullgarinë, duke e shfrytëzuar atë si justifikim për veton për fillimin e negociatave për anëtarësim të S. Maqedonia me Bashkimin.

“Në palën bullgare janë bërë gabime. Ka njerëz në elitën politike që e përdorën këtë për të bërë qëllimisht një skandal me veton dhe kjo krijoi vërtet probleme të mëdha dhe shumë negativitet. Ditën që u shpall vetoja, thashë se “Bullgaria vuri veton ndaj vetes”. Presidenti Radev e ka gabim dhe unë e thashë këtë, që Radev duhej të dilte dhe të thoshte se ne nuk mund të lejojmë nacionalizmin antibullgar në Maqedoni dhe unë jam dakord me këtë dhe nuk kam problem me maqedonizmin”, tha profesori.

Video e ditës