
Prof. Dejan Čubrilo: Kolesteroli nuk vjen nga hamburgerët dhe qebapët, ky ushqim është vdekjeprurës për mëlçinë
Prof. Dr. Dejan Čubrilo tregon se si të pastrohet më së miri organizmi nga toksinat e ndryshme, duke theksuar se cilat ushqime duhen shmangur, sidomos pas moshës 30 vjeçare. Sipas tij, një nga temat më të rëndësishme në kohët moderne është mëlçisë yndyrore. Ja çfarë do të thotë në të vërtetë kjo gjendje tinëzare, thotë ai Republika.rs.
Rekomanduar
– Nëse keni mëlçi të yndyrshme dhe pothuajse të gjithë e kanë atë në një masë më të vogël ose më të madhe, ju automatikisht keni nivele të larta të insulinës. Është një hormon i prodhuar nga pankreasi për të rregulluar sheqerin dhe tretjen. Nëse insulina rritet pak a shumë gjatë ditës, ajo do të krijojë absolutisht yndyrë në mëlçi. Kjo është puna e tij. Ju nuk e merrni kolesterolin nga ushqimi. Nëse hani qebap dhe hamburger çdo ditë dhe në pjesë të mëdha, praktikisht do të keni probleme me tretjen dhe dehje. Por nivelet e rritura të insulinës do të stimulojnë prodhimin e kolesterolit në fabrikën e kolesterolit - mëlçinë, ku krijohet. Kushdo me kolesterol të ngritur ka gjithashtu insulinë të ngritur, dhe anasjelltas. Kushdo që kontrollon insulinën kontrollon edhe kolesterolin - pohon Dr. Čubrilo.
Ai shpjegoi se çfarë është kolesteroli i keq.
– Kolesteroli i keq është një paradoks, ai ka më pak kolesterol në të se kolesterolin e mirë. Kolesteroli i keq ka për detyrë të transportojë materialin për prodhimin e hormoneve dhe për këtë arsye nuk është i keq – shpjegon doktori, duke theksuar se bëhet “i keq” kur ndryshket.
Kjo do të thotë se ai nuk mund të bëjë punën e tij për transportimin e materialit për prodhimin e hormoneve.
– Ai kolesterol i oksiduar do të ngjitet diku dhe do të jetë fillimi i zhvillimit të aterosklerozës. Vetëm kolesteroli i oksiduar është i keq. Unë nuk e interpretoj askënd me kolesterol që është 6 ose 6,5 si një tragjedi apo diçka kaq të keqe. Pastaj arrij në përfundimin se po prodhohet shumë, ose se diçka po stimulon insulinën, se ajo nuk ekskretohet siç duhet përmes biliare, ose se është e ndryshkur. Pastaj u rekomandoj pacientëve antioksidantë, d.m.th. “Përfshini sa më shumë fruta dhe perime në dietën tuaj”, shpjegon doktori.
Dr. Čubrilo thekson se është jashtëzakonisht e rëndësishme të kontrollohet insulina.
“Nuk duhet të hamë sheqer, që të mos rëndojmë pankreasin”, thotë doktori, duke aluduar se sheqeri është një nga ushqimet më të këqija.
Për sa i përket yndyrës shtazore dhe përdorimit të saj në ushqim, Dr. Čubrilo rekomandon të shtoni më pak se një lugë gjelle, vetëm për t'i bërë ushqimit të nuhasë mirë.