Projekti "Shërbimi Lokal Vullnetar" stimulon aktivitetet vullnetare mes të rinjve në Manastir

Foto: MKC Manastir
Mladinskatë kulturor qendraitola në partneritet me Si drejtë International organizoi një aktivitet përmbyllës për projektin "Shërbimi Lokal Vullnetar" financuar nga BE-ja
Mbi ngjarja finale, 50 vullnetarë të Shërbimit Vullnetar Vendor, të cilët u përfshinë në zbatimin e projektit, patën mundësinë të ndajnë e tyre përshtypjet dhe merrni certifikata për vullnetarizëmnga fejesa.

 

-Shërbimi lokal vullnetar është një formë e organizuar e pjesëmarrjes sociale që përfshin të rinjtë nga Manastiri nga mosha 16 deri në 29 vjeç. Në zbatimin e projektit u përfshinë gjithsej 200 vullnetarë. Ideja e krijimit të një shërbimi të tillë është të stimulojë aktivitetet vullnetare dhe të rrisë numrin e të rinjve që do të përfshihen në punë vullnetare në komunitetin lokal.- ai thote Maria Merkovska-Krusharevska, teKoordinatori i projektit.

Anëtarët e Shërbimit Vullnetar Vendor gjatë periudhës OD Nëntori zgjasin deri në janar 2023 viti mori pjesë në një cikël të katër trajnime: јngritja e kapaciteteve për menaxhimin e vullnetarëve, jrritjen e kapacitetit për dukshmëri dhe promovim, rpunëtori për hartimin e veprimeve vullnetare sipas metodës së të menduarit projektues dhe rdispanzeri për dukshmëri dhe promovim.

Në trajnimepjesëmarrësit e identifikuardhe pesë problemet lokale etjhengra aksione vullnetare për përmirësimin e kushteve të jetesës në Manastir.
 
-VullnetarAksioni "Të thyej ciklin" përfshinte një fushatë për parandalimi i përhapjes të dhunës së bashkëmoshatarëve që mjafton tani për tani të përfaqësuar në mesin e popullatës së re. Me aksionin vullnetar 'Pista e pastër" është kryer hduke ikur nga vendi “Ku а“Vions” në Smolevë. Në shekveprim vullnetar 'Urrejtja e mureve të Manastirit u bë jundërhyrje metalike në muret e дetike Kopshti "Prolet", shkolla e mesme "Taki Daskalo" dhe shkolla fillore "Steve Naumov", të cilat përmbanin gjuhë të urrejtjes. Aksioni vullnetar "Dhe një tumë e kafe dhe një skenë për qytetin" vullnetarët asaj përdoret për t'u shprehur artistikisht dhe për të ricikluar plastikën duke krijuar skulptura nga mbeturinat. Ndërsa në aksionin e fundit vullnetar “Re-bike cycle” ishin zlënë hapësira parkimi për biçikleta katër lokacionet në Manastir, janë bërë grumbullimi dhe dhurimi i biçikletave dhe një fushë sportive- shton koordinatori i projektit Maria Merkovska-Krusharevska.

 

Përndryshe, në publike diskutim "Vullnetarizmi në festivale vs vullnetarizmi në komunitet" që është pjesë e projektit, faktivitetet e përmenduraato dhe fushata e realizuar për promovimin e vullnetarizmit, MCC pret të arrijë një ndryshim në qëndrimin dhe perceptimet e përgjithshme të të rinjve në lidhje me vullnetarizmin, duke forcuar njohuritë e tyre për përfitimet e vullnetarizmit dhe në këtë mënyrë të forcojë pjesëmarrjen e të rinjve në zhvillimin e komunitetit lokal.

Projekti "Shërbimi Lokal Vullnetar Manastir" i Qendrës Kulturore Rinore - Manastir zbatohet në kuadër të Programit Rajonal për Demokraci Lokale në Ballkanin Perëndimor 2 - RELOAD2, financuar nga Bashkimi Evropian, dhe zbatuar nga Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim ( UNDP)..

Projekti bashkëfinancohet nga Komuna e Manastirit.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës