Projekti nga Robert Jankuloski dhe Monika Moteska është përfaqësuese maqedonase në Bienalen e 59-të të Artit të Venecias

Projekti “Përvoja e peizazhit” i Robert Jankullovskit dhe bashkëpunëtores Monika Moteska, i propozuar nga Galeria Kombëtare, është përzgjedhur përfaqësues zyrtar i Republikës së Maqedonisë së Veriut në Bienalen e 59-të të Venecias, njoftoi Ministria e Kulturës. Komisionere e pavijonit të Maqedonisë është dr. Dita Starova Qerimi, kurse kuratore janë Ana Frangovska dhe Sanja Kojic Mlladenov.

Në shpjegimin e komisionit të ekspertëve pranë Ministrisë së Kulturës thuhet se “projekti vendos peizazhe të reja nëpërmjet ballafaqimeve, reale dhe imagjinative; lokale dhe kombëtare, por e njohur botërisht”.

- Projekti “Landscape Experience”, me të cilin prezantohemi në Bienalen e 59-të të Venecias, është një instalacion multimedial i përbërë nga video projeksione, fotografi dhe objekte. Ai trajton probleme të shumta dhe mund të lexohet në nivele të shumta. Çdo lexim pasues ngre pyetje të reja rreth nesh dhe planetit tonë. Marrëzia e luftërave dhe humbja e pamëshirshme e jetëve. Dënimi i dhunës ndaj njeriut dhe natyrës. Fatkeqësitë ekologjike që, ndryshe nga luftërat ku ndodh shkatërrimi i menjëhershëm, shkatërrojnë ngadalë dhe në heshtje organizmat e gjallë.

Dy korniza video që janë pjesë e projektit “Landscape experience”.

Projekti problematizon njeriun dhe ndërgjegjen e tij mjedisore dhe njeriun dhe ndërgjegjen e tij politike. Duke i problematizuar këto tema, ne gërvishtemi dhe thellohemi më thellë në kuptimin e ekzistencës dhe përgjegjësisë sonë. Duke ndjekur udhëzimet e kuratores së bienales, Cecilia Alemani, edhe pse projekti ynë flet për shkatërrim, shuarje etj., ka ende pjesë që ngjallin optimizëm se njerëzimi do të mund të përballet me të gjitha distopitë tokësore - shpjegoi Robert Jankuloski për ". Shtypi Kulturor”.

Është pranuar konkursi për financimin e një projekti me interes kombëtar në kulturë në fushën e veprimtarisë ndërkombëtare për pjesëmarrje të Republikës së Maqedonisë së Veriut në Ekspozitën e 59-të Ndërkombëtare të Artit në Venecia në vitin 2022, organizuar nga "La Biennale di Venezia" (Bienalja e Venecias). pesë aplikime.. Njëri prej tyre nuk u shqyrtua pasi aplikanti dorëzoi një njoftim me shkrim se po tërhiqte projektin.

Projektet e tjera që mbërritën dhe u shqyrtuan janë: "Parodia hyjnore" nga Strahil Petrovski (Muzeu i Qytetit të Shkupit), "Të gjithë zërat e humbur" nga Filip Jovanovski (Qendra Kulturore Rinore - Shkup) dhe "Sheqeri i hidhur" nga Gjorgje Jovanoviq ( Muzeu i artit bashkëkohor - Shkup). Bienalja e Venecias me temë "Qumështi i ëndrrave" do të mbahet nga data 23 prill deri më 27 nëntor 2022.

(Teksti është botuar në “Shtypi Kulturor” nr. 112, në botimin e shtypur të gazetës “Shtypi i Lirë” më 15-16 janar 2022)

Video e ditës