Projekti për kopshtin e fëmijëve në Volkovë është mbajtës i Çmimit Vjetor për Arkitekturë

Arkitektët Filip Koneski dhe Danica Spasevska, autorë të veprës “Kopshti Volkovo”, në fund të dhjetorit morën Çmimin Vjetor për Arkitekturë për veprën arkitekturore të realizuar më me sukses në vitin 2021.

Ajo që e bën të pazakontë këtë kopsht fëmijësh është pamja e tij specifike. Ekspertë të arkitekturës komentojnë se vendimi për këtë çmim maturohet fillimisht, por edhe se nuk kemi shumë pasuri të këtij lloji. Ndërtesa është e ndërtuar sipas standardeve të reja arkitekturore, me një atrium të madh rrethor me gjelbërim dhe kënd lojërash në natyrë, dhe struktura e papërshkueshme nga çatia ka mundësinë e një çati të gjelbër dhe për të përmirësuar efikasitetin energjetik. Ekziston edhe një ashensor që do të mundësojë përfshirjen e plotë të fëmijëve me aftësi të kufizuara.

Ceremonia e ndarjes së çmimeve organizohet nga Asociacioni i Arkitektëve të Maqedonisë, ndërsa fituesve ua dorëzoi kryetari dhe mbrojtësi Stevo Pendarovski. Ndërtimi i çerdhes është pjesë e një projekti të mbështetur nga Banka Botërore, i cili synon të trajtojë neglizhencën e kësaj pjese të Shkupit, ku ka mungesë të hapësirës dhe kopshteve të reja.

Filip Koneski, njëri nga autorët, ka lindur në Shkup dhe ka diplomuar në Fakultetin e Arkitekturës. Ai ka fituar disa çmime në fushën e arkitekturës, si dhe është themelues i uebsajtit "Arkitektura maqedonase", ku publikon projekte të pamjaftueshme për publikun, siç është arkitektura maqedonase nga vitet '60 deri në fund të viteve '80. shekulli.

Në një prononcim për “Cultural Press”, Koneski na shpjegoi se çfarë ka të re në këtë objekt shumë specifik.

- Kopshti në Volkovë është një hap përpara në luftë - komunat duhet të mendojnë më guximshëm për hapësirën e tyre dhe për të ardhmen e qytetarëve të tyre. Shfaqja e kopshtit ruajti vlerat hapësinore dhe organizative të gjuhës së formës së autorit, duke lënë vend në të ardhmen që disa nga lëshimet të korrigjohen. Investimi në pjesën periferike të Shkupit, në një ndërtesë që i shtyn kufijtë e perceptimit të brendshëm të tipologjisë së funksionit - kopshti, shpresojmë se do të ketë ndikim pozitiv në shoqëri për sfidat e ardhshme arkitekturore. Ai ndryshon në planimetrinë e fushës, formën e tij rrethore, zëvendësimin e tarracave klasike me një atrium qendror njëlloj të aksesueshëm nga çdo pikë e ndërtesës, depërtimin e kalimit përmes funksionit të dyfishtë të një amfiteatri me pamje nga qyteti dhe një hyrje - dalje anësore. Natyrisht se në të ardhmen ka mbetur mundësi për realizimin e kulmit, i cili do t'i japë objektit identitetin e plotë të dëshiruar - tha Koneski.

Si disa nga sfidat me të cilat ballafaqohen arkitektët në vendin tonë, presidenti Pendarovski në fjalimin e tij vuri në dukje kërkesat e investitorëve, por edhe problemet me mafian urbane dhe nevojën për përmbushjen e kërkesave të mjegullt ideologjike dhe politike. Koneski është i mendimit se arkitektët duhet të kenë ndikim më të madh në proceset dhe krijimin e vizioneve për hapësirën.

- Pikëpamjet personale mbi arkitekturën e së tashmes dhe të së ardhmes synojnë ndikimin më të madh të arkitektëve në proceset dhe krijimin e vizioneve të hapësirës. Ata duhet të kenë fjalën kryesore, ndërsa rregullorja duhet t'i vendosë në vendin e duhur për të vendosur për të mirën e qytetit. Ai duhet të rrezatojë respekt për kontekstin në hapësirë, vizionin, integrimin e gjelbërimit, arritjet e reja teknike inxhinierike dhe gjuhën moderne të dizajnit. Para së gjithash, duhet të bëhet shtytës i kohës në të cilën jetojmë, duke e formësuar botën në një vend të këndshëm për të jetuar - thotë Koneski.

Danica Spasevska, bashkautore e konstruksionit, për arkitekturën thotë se është diçka që duhet të jetë funksionale, por duhet t'i kushtohet vëmendje edhe estetikës.

- Arkitektura duhet të jetë një sinergji dhe përgjigje ndaj drejtimeve dhe problemeve inxhinierike, urbane, filozofike në momentin kur krijohet. Por sigurisht, në harmoni me njeriun dhe natyrën, konteksti i ekzistencës së së cilës duhet ta banojë dhe ta plotësojë atë me pamjen e saj fizike. Gjithmonë ka qenë shprehje e raportit ndërmjet vetëdijes kolektive të pranishme në qytet dhe pikëpamjeve individuale të njerëzve që e ndërtojnë dhe e ëndërrojnë atë – përfundon Spasevska.

Video e ditës