Vazhdojnë konsultimet për propozimin për heqjen e vetos bullgare për fillimin e negociatave me BE-në

Konferenca për shtyp e kryeministrit Dimitar Kovaçevski
Konferenca për shtyp e kryeministrit Dimitar Kovaçevski / 1 korrik 2022 / Foto: "Sloboden Pechat"/Dragan Mitreski

Sot zyrtarët qeveritarë po vazhdojnë konsultimet dhe informojnë palët më të rëndësishme të interesit dhe publikun për propozimin e fundit të modifikuar evropian që doli nga presidenca franceze e BE-së dhe i cili nëse pranohet nga pala maqedonase duhet të heqë veton bullgare për fillimin e Negociatat e Maqedonisë së Veriut me BE-në. Seanca e Këshillit të Sigurimit është caktuar për në mesditë, pas së cilës presidenti Stevo Pendarovski do ta shpallë zyrtarisht qëndrimin e tij për propozimin e modifikuar. Sipas njoftimeve, pasdite duhet të bëhet edhe takimi i kryeministrit Dimitar Kovaçevski me liderin e VMRO-DPMNE-së Hristijan Mickoski.

Kryeministri Dimitar Kovaçevski Ai dje përmes një postimi në Facebook ka mohuar, siç ka deklaruar, gënjeshtrat dhe spekulimet lidhur me propozimin francez dhe ka thënë se gjuha maqedonase do të jetë gjuhë zyrtare e Bashkimit Evropian, pa asnjë fusnotë apo shtesa.

- U shfaqën shumë gënjeshtra dhe spekulime lidhur me propozimin francez. Dua të jem i qartë: gjuha maqedonase është absolutisht e pastër dhe e barabartë me të gjitha gjuhët e tjera në Evropë me këtë propozim. Gjuha maqedonase do të jetë gjuha zyrtare e Bashkimit Evropian. Nuk ka fusnota dhe shtesa, janë gënjeshtra. Strategjia dhe plani ynë dha rezultate, ne kemi një propozim të ri që mbron interesat tona strategjike dhe kombëtare. Si në propozim ashtu edhe në negociata nuk do të lejojmë që të rrezikohen. deklaroi Kovaçevski.

Në këtë kuadër ishte edhe njoftimi i zëvendëskryeministrit përgjegjës për çështjet evropiane Bojan Maricic i cili ka shkruar se me këtë propozim kemi mundësinë që të fillojmë procesin e negociatave në gjuhën maqedonase, të njohur nga e gjithë BE-ja.

Konferenca ndërqeveritare dhe shqyrtimi janë hapat e parë të procesit të negociatave dhe për të gjitha vendet anëtare zgjati mesatarisht rreth 12 muaj. Pas kësaj, sqaron ai, do të vijojë hapja e kapitullit të parë dhe deri atëherë do të jetë e nevojshme që në Kushtetutën tonë, përveç shtatë bashkësive ekzistuese, të përfshihen edhe tri bashkësitë e reja etnike.

- Kemi mundësi për progres të pastër në integrimet evropiane me gjuhë të pastër maqedonase dhe identitet të njohur nga e gjithë BE-ja. E marrim pa asnjë kusht apo lëshim. Progresi pas shfaqjes do të varet nga përfshirja e bullgarëve, kroatëve dhe malazezëve në Kushtetutë, e cila është vetëm një fuqizim i shoqërisë sonë të barabartë multikulturore. Përparimi ynë evropian nuk do të varet më nga çështjet historike që mbulon Bullgaria dhe për të cilat duhet të diskutojmë, por për të cilat askush nga pala maqedonase nuk do të mund të kushtëzohet. Ne mbetemi në përputhje me interesat tona dhe synimet kombëtare maqedonase. Varet nga ne dhe vetëm nga ne, ka shkruar zëvendëskryeministri Mariçiq në profilin e tij në Facebook.

Ministri Bujar Osmani dje mbajti një konferencë për gazetarët, ku theksoi se gjuha maqedonase do të jetë një nga gjuhët në BE, se çështjet bilaterale kanë qenë gjithmonë pjesë e kornizës negociuese, se është risi në udhëzimet që seksioni për të drejtat e njeriut dhe të pakicave është veçuar si i veçantë dhe se do të ketë një plan të veçantë veprimi për këtë.

Osmani deklaroi se çështja e gjuhës maqedonase është zgjidhur dhe se të gjitha gënjeshtrat që lidhen me të duhet të “zhbërthehen”. Ai pohon se në kornizën që duhet të nënshkruhet me Bashkimin Evropian, do të thuhet se Maqedonia e Veriut do ta përkthejë legjislacionin në gjuhën maqedonase, ashtu si në vendet e tjera. Bullgaria do ta shprehë qëndrimin e saj në një deklaratë që do të përfshihet në procesverbal kur të miratohet korniza dhe sipas tij, kjo do të jetë deklarata që është hartuar në kuadër të propozimit portugez.

Bullgaria, siç pretendon, do ta shprehë me një deklaratë në përputhje me propozimin portugez, gjegjësisht se gjuha maqedonase nuk ekzistonte deri në vitin 1945 dhe se ishte një nga dialektet e tyre. Sipas Osmanit, qëndrimin e tyre si mendim më vete në takim do ta deklarojnë dhe ai që mban procesverbalin do ta vendos aty. Kjo, sipas pretendimit të ministrit të Jashtëm, nuk është përfshirë në asnjë dokument. Maqedonia e Veriut, thotë Osmani, do të ketë edhe deklaratë në procesverbal.

Ministri theksoi se për gjuhën, të gjitha spekulimet se ka fusnotë, të gjitha spekulimet se ka ndonjë kualifikim në kuadër, janë të pasakta dhe të rreme.

- Po, ka një deklaratë të njëanshme nga Bullgaria, por jo në kornizë, por në procesverbal. Konsideroni këtë një takim ku ne miratojmë kornizën, dikush këtu do të thotë po, por unë kam një mendim. Regjistruesi bërtet se ka thënë një mendim të tillë, por nuk hyn në dokument, nuk hyn në përfundime. Regjistruesi thjesht shkruan se dikush ka thënë diçka dhe atë një herë dhe kurrë më. Ky është propozimi portugez – nuk ka implikime ligjore pas përdorimit të gjuhës, në drejtim të interpretimit të gjuhës. Me përgjegjësi dhe përgjegjësi të plotë mund të them se kjo është një pyetje e pastër dhe të gjitha komentet në lidhje me gjuhën janë false, manipuluese nga kotësia, nga injoranca dhe të gjitha argumentet e tjera të mundshme, por e vërteta është kjo - gjuha maqedonase zyrtarizohet si e tillë në kuadër dhe një pjesë e saj hyn në 25 gjuhët evropiane, tha Osmani.

Sipas tij, është gjithashtu gënjeshtër që çështjet dypalëshe, pra që çështjet historike tani janë futur në kornizë, sepse gjithmonë kanë qenë pjesë e kornizës. Ai krahasoi propozimin gjerman dhe atë aktual. Osmani thotë se Kushtetuta do të hapet, por pasi të kalojë konferenca e parë ndërkombëtare dhe në të do të hyjnë malazezët, kroatët dhe bullgarët.

“Po marrim një kornizë historike që nesër, pasnesër kur të duam të fillojmë negociatat, të fillojnë të vijnë mjetet, të ndryshohet kursi i shtetit”, tha Osmani.

Në seksionin për standardet, pra udhërrëfyesin, ministri shpjegon se seksioni për të drejtat e njeriut dhe të pakicave "në propozimin francez është vendosur vetëm në një paragraf të veçantë, jashtë udhërrëfyesit si një plan veprimi më vete".

- Është përsëri e njëjta përmbajtje në të cilën thuhet: “Maqedonia e Veriut, përmes një procesi gjithëpërfshirës, ​​do të përgatisë një plan veprimi që synon mbrojtjen e të drejtave të personave që u përkasin pakicave dhe komuniteteve, duke përfshirë fushën e mosdiskriminimit, luftën kundër urrejtjes. fjalimi, edukimi - nënkuptohet për edukimin juridik, nuk ka spekulime se këto janë çështje historike, si dhe masa efektive për të identifikuar institucionet përgjegjëse që do ta garantojnë këtë”. Është në planin tonë të veprimit për të drejtat e pakicave, theksoi Osmani.

Ministri i Punëve të Jashtme beson se propozimi i Presidencës Franceze të BE-së është i mirë, na hap rrugën dhe na lejon të kapim trenin e fundit për në BE. Mospranimi i saj mbart rrezikun e mungesës së shpresës, krizave, tensioneve ndëretnike dhe ngecjes në baltën ballkanike.

Ndryshe nga qëndrimi i përfaqësuesve të qeverisë, partitë opozitare, por edhe partitë e tjera, ekspertë dhe personazhe publike mendojnë se propozimi nuk duhet pranuar.

Mbrëmë në Shkup është mbajtur protestë para Qeverisë me moton “Ultimatum – Jo faleminderit” kundër pranimit të këtij propozimi të udhëhequr nga opozita VMRO-DPMNE, të cilin e kanë përkrahur edhe partitë tjera politike, shoqëria civile. organizatat dhe figurat publike që besojnë se propozimi nga Franca është jashtëzakonisht i keq për popullin maqedonas dhe interesat kombëtare maqedonase. Në protestë u thanë mesazhe kundër propozimit francez, u apelua që të mos nënshkruhet dhe u bënë kërkesa për dorëheqje. Qeverisë i është kërkuar që të mos e nënshkruajë propozimin me mesazhin “Maqedonia është gjithçka që kemi dhe nuk do të heqim dorë kurrë në asnjë kusht”.

- Sonte themi “jo pasaran”. Ne dhamë dorë, ata duan shpirtin tonë, por shpirti a ka çmim... Rezistenca do të jetë gjithmonë aty, dhe fitorja është e garantuar sepse Maqedonia, maqedonasit, gjuha dhe historia maqedonase, kultura dhe identiteti janë të vetmet. të vërtetën, u tha në protestë.

Sipas pjesëmarrësve, mohimi i së drejtës për vetëvendosje dhe kushtëzimi i integrimeve evropiane të Maqedonisë me pranimin e fshirjes së njëanshme të veçorive kulturore dhe historike dhe mosnjohjes së njëanshme të gjuhës, nuk është pjesë e kritereve për anëtarësim në BE-ja dhe as një rregull midis shteteve anëtare.

Të pranishmit njoftuan se do të protestojnë kundër pranimit të propozimit francez sot në të njëjtin vend dhe në të njëjtën kohë.

Kryetari i opozitës VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski para fillimit tha për media se “nuk na duhet Evropa nëse duhet të asimilohemi”.

- Nuk dua të jem në Evropë sepse kam të drejtë të jem maqedonas, që flet gjuhën maqedonase dhe që lufton për Maqedoninë e tij, për identitetin e tij, për kulturën e tij, për historinë e tij dhe për trashëgiminë e tij. Kështu dua të porosis sot, dhe kështu porosisin këta dhjetëra mijëra qytetarë, pas disa javësh nga ai manifestim madhështor i 18 qershorit, tha Mickoski.

Ne do të presim, theksoi ai, nëse Evropa nuk është e gatshme të na presë ne maqedonasit e qytetëruar, në mënyrë të civilizuar dhe dinjitoze, aty ku e kemi vendin, pra në Evropë, do të presim kur të vijnë njerëz që kuptojnë se çfarë po bëjmë sot ne duam. për ta thënë atë. Dhe kjo është Maqedonia para së gjithash, identiteti maqedonas para së gjithash, theksoi Mickoski.

Nga ana tjetër, Bashkimi Demokratik, njëra nga partitë në koalicionin qeveritar, kërkoi që të mos nënshkruhet protokolli i rënë dakord mes ministrive të punëve të jashtme të Maqedonisë dhe Bullgarisë, sepse është i diskutueshëm dhe i lejon Bullgarisë të ndërhyjë drejtpërdrejt në punët e brendshme. çështjet e Maqedonisë, veçanërisht në çështjet identitare, historike dhe arsimore.

- Protokolli të publikohet sa më shpejt që qytetarët dhe ekspertët ta shqyrtojnë atë. Në të njëjtën kohë, theksojmë se paketa, e cila përmban disa draft dokumente, kornizën e negociatave, konkluzionet e Këshillit të BE-së, Planin e Veprimit, rishikimet vjetore dhe protokollin, duhet të kalojë në një diskutim të gjerë, për të dëgjuar zëri i popullit. Gjatë këtij debati, ministrat duhet të përmbahen nga kërcënimet për ndjekje penale të atyre që kanë pikëpamje të ndryshme, pastaj me tensione ndëretnike etj. Strategjia e rënë dakord për konsultime të gjera duhet të zhvillohet në një atmosferë demokratike, me përgjegjësi dhe transparente, thekson DS.

Nga Partia e Majtë kanë kërkuar nga ministri i Jashtëm Osmani që të mos fshihet nga opinioni se cila është kërkesa reale e Bullgarisë për Kushtetutën.

"Siç zbuloi Pendarovski, kërkesa e Bullgarisë zyrtare është që bullgarët të hyjnë në pjesën normative të Kushtetutës, e jo në Preambulë. Me kërkesën e Bullgarisë do të realizohet de fakto ideja bullgare e madhe që përveç maqedonasve. edhe bullgarët janë popull përbërës i shtetit maqedonas! Do të realizohen idetë shoviniste dekadash të oborrit bullgar, se Bullgaria formoi shtetin maqedonas dhe kjo do të jetë goditja e fundit për shtetësinë maqedonase, thotë e majta.

MPB

Video e ditës