Gjendja e jashtëzakonshme në Sri Lanka vazhdon

Protestat masive antiqeveritare në Sri Lanka / Foto: EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE

Parlamenti i Sri Lankës votoi sot për të zgjatur gjendjen e jashtëzakonshme pavarësisht protestave të forta nga partitë kryesore të opozitës, raportoi DPA.

120 deputetë votuan për zgjatjen e gjendjes së jashtëzakonshme për një muaj, 63 ishin “kundër”, dhe 41 deputetë munguan. Kryeparlamentari, i cili është një nga 225 deputetët e Kuvendit, nuk ka të drejtë vote.

Gjendja e jashtëzakonshme u shpall nga Presidenti Ranil Wickremesinghe më 17 korrik, pasi ai u emërua në detyrë president katër ditë pasi ish-presidenti Gotabaya Rajapaksa u largua nga vendi mes protestave.

Sipas Kushtetutës, gjendja e jashtëzakonshme duhet të kalojë në Kuvend brenda dy javësh nga shpallja presidenciale për t'u zgjatur.

Kërkohej një gjendje e jashtëzakonshme për të vendosur forcat e sigurisë për të kontrolluar situatën pasi një valë protestash kundër Rajapaksa u ripërqëndrua në Wickremesinghe pasi ai u vendos si president.

Wikemesinghe, pasi u votua në Parlament më 20 korrik, përdori gjendjen e jashtëzakonshme për të shpërndarë protestuesit që kishin pushtuar një pjesë të zyrës dhe kompleksit të presidentit.

Video e ditës