Situata e krizës në industrinë e energjisë është zgjeruar

Linja e transmetimit, energjia, politika energjetike, energjia elektrike
Energji elektrike / Foto: MPB

Kuvendi dje vazhdoi situatën e krizës në furnizimin me energji elektrike në tërë territorin e vendit dhe në furnizimin me energji termike në zonën e qytetit të Shkupit. nga 30 prilli i vitit të ardhshëm.

Në vazhdimin e djeshëm të seancës së 86-të parlamentare, me 83 vota “për”, asnjë “kundër” dhe asnjë “abstenim”, u votua për vazhdimin e periudhës së ekzistimit të gjendjes së krizës në tërë territorin e Republikës së Maqedonisë së Veriut. , për shkak të mungesës së energjisë elektrike dhe kushteve të tregjeve të energjisë elektrike, dhe me 86 vota “pro”, asnjë “kundër” dhe asnjë “abstenim”, është miratuar Propozim-vendimi për vazhdimin e afatit për ekzistimin e situatës krize në. në zonën e qytetit të Shkupit, për shkak të mungesës së energjisë termike, mundësisë për shfrytëzimin e lëndëve djegëse alternative dhe gjendjes së tregut të energjisë termike.

Me këtë vendim mundësohet marrja e masave dhe aktiviteteve, duke përfshirë edhe ndërhyrjen financiare për sigurimin e sasive shtesë të energjisë elektrike. Me miratimin e vendimit, Komisioni për Monitorimin e Situatave të Furnizimit me Energji Elektrike dhe për Monitorimin e Situatave me Furnizimin me Energji Nxehtësie do të monitorojë, analizojë dhe vlerësojë vazhdimisht gjendjen e tregut të energjisë elektrike dhe ngrohjes dhe do të propozojë masa në përputhje me dekretet që rregullojnë kriteret dhe kushtet për shpalljen e gjendjes së krizës.

Kryeministri Dimitar Kovaçevski para pak kohësh deklaroi se po përballemi me dimrin më të vështirë që nga Lufta e Dytë Botërore dhe se me ribalancimin e Buxhetit tashmë janë siguruar 76 milionë euro për masa kundër krizës për ruajtjen e likuiditetit në sektorin e energjisë elektrike. të rritjes së çmimeve të energjisë elektrike dhe rritjes së çmimeve të energjisë elektrike.

- ESM si kompani shtetërore punon për të siguruar energji elektrike me çmimin më të favorshëm dhe shteti sipas mundësive të tij e subvencionon atë energji elektrike në pjesën më të madhe për të parandaluar goditjen e çmimeve, theksoi në atë kohë Kovaçevski. .

Kryetari i VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski, dje i ka bërë thirrje Qeverisë që të përgjigjet pse e refuzon planin e tij për ballafaqim me krizën energjetike. Ai theksoi se plani është një mundësi për të siguruar prodhim stabil të energjisë elektrike për amvisëritë dhe industrinë, por edhe ngrohjen e objekteve dhe shtëpive që janë shfrytëzues të ngrohjes qendrore në Shkup.

- Pse refuzon të kursejë 300 milionë euro, pse refuzon të ketë një prodhim vendor më të madh të energjisë elektrike, pse refuzon të ketë një Produkt të Brendshëm Bruto më të madh, pse refuzon të mos ketë rritje të faturave të ngrohjes dhe energjisë elektrike. Qeveria duhet të përgjigjet për këtë, mund të jetë sërish ndonjë tender, ndonjë marrëveshje biznesi, ndonjë marrëveshje private, tha Mickoski.

Edhe ministri i Ekonomisë, Kreshnik Bekteshi, dje nga foltorja e Kuvendit i ka bërë thirrje liderit të VMRO-DPMNE-së që të shpallë publikisht kontaktet për blerjen e energjisë më të lirë dhe të thotë se cilat kompani janë, çfarë ofertash dhe me çfarë çmimesh, apo nëse ai nuk dëshiron që ta bëjë këtë, t'i dorëzojë në Ministrinë e Ekonomisë.

Bekteshi tha se është i gatshëm të bisedojë drejtpërdrejt me Mickoskin, për ta pyetur personalisht. Ai gjithashtu apeloi, nëse Mickoski nuk dëshiron t'i publikojë kontaktet, të hënën t'i dorëzojë në Ministrinë e Ekonomisë dhe më pas personalisht, siç tha ai, do t'i publikojë dhe do t'i dërgojë në SHA ESM.

– Do të marr përgjegjësinë dhe do ta thërras Mickoskin. Unë do t'i postoj kontaktet dhe do t'i dorëzoj në ESM. Unë besoj se i gjithë publiku duhet të dijë dhe të informohet. Gjithçka duhet të jetë transparente. Të hënën do të jem këtu, Mickoski të më sigurojë kontaktet dhe do t'i çoj publikisht në ESM, nëse është e nevojshme, për të parë nga cilat burime vijnë. Është kohë krize, ka disa gjëra që shteti nuk mund t'i bëjë, ne jemi anëtarë të NATO-s, tha Bekteshi.

Sipas tij, askush nuk ka thënë që diçka nuk pranohet.

– Pranojmë ofertat më të mira që blerja e energjisë të ketë çmime më të ulëta. Ju flisni për kontaktet. Postoni ato, unë personalisht do të telefonoj Mickoskin nëse është e nevojshme. Nëse nuk dëshiron t'i publikojë, le të ma dorëzojë, unë do t'i publikoj. Dhe dje thashë, ne jemi të gatshëm të bisedojmë me të gjithë, duke përfshirë edhe Mickoskin, për ta tejkaluar krizën sa më lehtë, me të gjitha kompanitë, shtetërore apo lokale. Do të apeloja që publiku dhe mediat të njoftohen menjëherë, të njoftohen kontaktet e VMRO-DPMNE-së apo ofertat, të dihet se nga vijnë, cili është çmimi i tyre. Ju kujtoj se ESM ka detyrim ligjor të zgjedhë ofertën më të lirë. Hristijan Mickoski duhet të shpallë publikisht kontaktet për blerjen e burimeve më të lira të energjisë dhe të thotë se kush janë ato kompani, cilat janë ofertat dhe çmimet, theksoi Bekteshi në seancën plenare ku janë propozuar vendimet për vazhdimin e situatës së krizës në sektorin energjetik në u debatua në nivel shtetëror dhe në lidhje me energjinë termike në nivel të qytetit të Shkupit.

Drejtori i përgjithshëm i SH.A. ESM, Vasko Kovaçevski, tha dje se çdo ofertë që synon tejkalimin e krizës aktuale është e mirëseardhur dhe për këtë, siç tha, të gjitha ofertat nga kompanitë që me rekomandimin e Hristijan Mickoski do të arrijnë në ESM në formë zyrtare. , në përputhje me Ligjin për prokurimin publik të energjisë, menjëherë do të shqyrtohet nga Komisioni për Prokurim Publik të kompanisë.

- Mickoski dje tha se ai dhe partia e tij kanë kontakte dhe oferta indikative nga kompanitë për blerjen e naftës dhe gazit natyror, me të cilat shteti do të kursejë 300 milionë euro. Prandaj, shfrytëzoj rastin që publikisht t'i bëj thirrje Mickoskit që në ditët në vijim, por jo më vonë se të mërkurën, t'i informojë të gjitha ato kompani nga të cilat ka oferta indikative, të cilat kanë qenë të vlefshme për një javë, që të plotësojnë ofertat dhe t'i dorëzojnë ato. për SHA ESM, tha dje Kovaçevski.

Ofertat nga kompanitë, siç tha ai, duhet të kenë karakteristikat teknike të energjisë (mazut ose gaz natyror), të kenë të gjitha certifikatat, të kenë të gjitha licencat e nevojshme, të kenë sasi të siguruara (250.000 ton naftë dhe 250.000.000 kub normal. metra gaz natyror), të ketë kontrata me furnitorë, të ketë transport të siguruar deri në objektet prodhuese (mazut në TEC Negotinë, REK Oslomej dhe REK Manastir, dhe gaz natyror në TE-TO dhe termocentralet në Shkup), të ketë dinamikë dërgese. sipas planit të prodhimit dhe të kenë garanci bankare të siguruar.

- Në fund të fundit, këto janë kritere dhe kushte që janë kërkuar deri më tani, në të gjitha prokurimet publike të këtyre energjive. Nëse ato oferta arrijnë përfundimisht dhe i plotësojnë të gjitha kriteret e përmendura dhe kanë çmimin e ofruar më të ulët, kontratat do të lidhen me ato kompani. Presim, sipas asaj që u tha dje, që ofertat e mundshme të jenë me çmime të ulëta dhe ESM dhe shteti të kursejnë 300 milionë euro. Nëse nga ana tjetër, sipas rekomandimit të Mickoskit nuk arrihet asnjë ofertë, do ta informojmë opinionin për rezultatin e procedurës, thekson Kovaçevski.

Video e ditës