Shitjet e antidepresantëve në Rusi janë rritur në qiell që kur Putin shpalli mobilizimin

germa i simbol russia z
Foto: EPA-EFE / ANATOLY MALTSEV

Shitjet e ilaqet kundër depresionit në farmacitë ruse janë rritur që nga presidenti Vladimir Putin më 21 shtator njoftoi mobilizimin e pjesshëm të 300.000 rezervistëve për frontin në Ukrainë, njoftoi agjencia shtetërore TASS.

Në javën nga 19 deri më 25 shtator, shitjet u rritën me 2,2 herë në krahasim me të njëjtën javë të vitit të kaluar, sipas të dhënave nga kompania ruse e marketingut DSM Group.

Presidenti i Aleancës së Shoqatave Farmaceutike të Rusisë, Victoria Presnyakova, tha për TASS se që nga fillimi i armiqësive më 24 shkurt, kërkesa për antidepresantë, pilula gjumi dhe qetësues është rritur ndjeshëm në krahasim me vitet e mëparshme.

Sipas saj, kjo është për shkak të “situatës gjeopolitike dhe ekonomike”.

Presnyakova thotë se ka shumë pacientë të cilëve u janë dhënë ilaçe të tilla për herë të parë. Megjithatë, për t'u qetësuar, njerëzit blejnë edhe barna pa recetë. Shumë barna shpërndahen lirisht në farmacitë ruse që kërkojnë recetë në vende të tjera.

Video e ditës