Problemet në arsim, financat dhe asimilimin prekin të gjitha pakicat nga Ballkani Perëndimor

MD Ilinden Tiranë / Foto: MPB

Presidenti i kompanisë maqedonase “Ilinden” – Tiranë, Nikolla Gjurxhaj, mori pjesë në takim përmes një lidhjeje interneti, së bashku me përfaqësues të disa pakicave kombëtare nga Ballkani Perëndimor.

“Kompania jonë, si anëtare e Unionit Federal të Kombeve Evropiane (FUEN) që nga viti 2015, është gjithashtu pjesë e grupit të punës së pakicave sllave. Në atë cilësi kam marrë pjesë në takimin e mbajtur në lidhje me përgatitjet dhe mbajtjen e një konference të madhe për minoritetet në vitin 2023, tha Gjurxhaj.

Ai shton se si në çdo rast edhe në këtë takim ka prezantuar problemet me të cilat përballet pakica kombëtare maqedonase në Republikën e Shqipërisë, në fushën e arsimit, gjendjen e popullatës maqedonase pas votimit për ndarjen e papërshtatshme territoriale. dhe probleme të tjera.

“Pjesëmarrësit nga Shqipëria, Serbia, Bosnja dhe Hercegovina dhe Kroacia u lidhën me takimin përmes një lidhjeje interneti. Kemi shkëmbyer ide rreth temave të mundshme për konferencën e planifikuar, e cila në thelb është planifikuar për në prill 2023. U hulumtua një opinion për sfidat dhe problemet me të cilat përballen pakicat kombëtare në vendet e tyre. Çfarë arritjesh dhe zhvillimesh ka arritur secili minoritet, po ashtu u diskutua që përvojat pozitive të ndahen me pakicat tjera, theksoi Gjurgjaj.

Ndër temat më të përfaqësuara ishin: reformat territoriale, asimilimi, edukimi, pjesëmarrja dhe reagimet në lidhje me rezultatet e regjistrimeve përkatëse, financimi i aktiviteteve të minoriteteve etj.

“Këto janë tema që duhet të prezantohen në konferencën e ardhshme, sepse prekin të gjitha pakicat nga Ballkani Perëndimor dhe nga të cilat duhet të priten përfundime dhe rekomandime serioze për vendet e Ballkanit Perëndimor”, thekson Gjurgjaj.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës