Praktikuesit privatë japin pica për të mbijetuar, nuk kanë sigurim shëndetësor dhe për të trajtuar njëri-tjetrin

Praktikantët privatë që punojnë në Qendrën Klinike “Nënë Tereza” trajtohen në mënyrë të padrejtë nga shteti dhe Ministria e Shëndetësisë, janë të degraduar ekzistencialisht deri në pikën që disa prej tyre japin pica për të mbijetuar dhe mbi të, rrogat e tyre janë. të mjerë dhe detyrime të mëdha pune, nuk kanë as sigurim shëndetësor. Në Qendrën Klinike “Nënë Tereza”, sipas “Sloboden Pechat”, janë 400 praktikantë privatë dhe të gjithë janë të ngopur duke punuar në kushte kaq të pafavorshme dhe të klasit të tretë të punës. Nëse Ministria e Shëndetësisë nuk i thërret për të biseduar, atëherë ata do të hyjnë në grevë dhe nuk do të kryejnë detyrat e tyre të punës. Për më tepër, përkundër faktit se për disa prej tyre ekziston nevoja reale për të qenë pjesë e institucioneve publike shëndetësore, konkurset pranojnë ose personel më pak të përshtatshëm prej tyre, ose personel nga partitë politike. Kryetarja e Shoqatës së mjekëve praktikantë, doktoresha Aleksandra Georgieva, thotë se ka shumë presion tek kolegët për të filluar grevë, sepse nuk mund të mbijetojnë. Kategoria “specialist privat” nuk ekziston askund në botë përveç Maqedonisë, Shqipërisë dhe Kosovës.

- Praktikantët privatë si status i mjekëve që paguajnë specializimin e tyre dhe nuk janë të punësuar në asnjë institucion shtetëror nuk ekziston si koncept askund në botë përveç në Maqedoni, Kosovë dhe Shqipëri. Deri vonë ka ekzistuar edhe në Serbi, por me ndryshimet e fundit aty janë punësuar të gjithë kursantët privatë dhe ajo kategori ka pushuar së ekzistuari në Serbi. Në Maqedoni me statusin e specialistit privat nënkuptohet mjeku i cili pasi nuk është i punësuar për 12 vite shkollimin e paguan 6 mijë euro dhe merr 26 mijë denarë. Përgjegjësitë e tij të punës janë identike me ato të specialistit shtetëror, me dallimin se specialisti shtetëror merr pagë bazë prej 44 mijë denarë dhe paguhet detyrë, është i siguruar shëndetësor dhe pensional dhe shteti ia mbulon shumën e specializimit dekanit. në Fakultetin e Mjekësisë, tha ai për “Shtypin e Lirë” doktoreshë Georgieva.

Shoqata ku ajo është presidente avokon për reduktimin dhe heqjen e mundshme të specializimeve private sepse ato çojnë në shkatërrimin e sistemit të kujdesit shëndetësor.

- Është një palogjikshmëri e madhe që përkundër mungesës së stafit mjekësor, përthithja e këtij stafi në institucionet shtetërore shëndetësore nuk po ndodh. Së fundmi, ministri i mëparshëm i Shëndetësisë, Fatmir Majiti, ka deklaruar se do të punësohen të gjithë specialistët privatë, por ky premtim, si shumë premtime më parë, dështoi, duke i lënë sërish në baltë specialistët privatë. Marrëveshja e zotërisë mes Ministrisë së Shëndetësisë dhe shoqatës ishte që paga të jetë në nivelin e pagës mesatare të paguar për një vit të caktuar në Maqedoni, por sot edhe pse paga është 39.998 denarë, paga e praktikantëve privatë është ende 26. mijë denarë, thekson doktoresha Georgieva.

Si problem edhe më i madh del fakti që kursantët privatë nuk kanë sigurim pensional, pra nuk kanë përvojë si dhe vitin e kaluar ata nuk kanë as sigurim shëndetësor, pra nuk mund të përdorin shërbimet e shëndetit publik ku trajtojnë vetë pacientët.

- Kjo politikë e papërgjegjshme e organeve shëndetësore çon në mungesën e një ideje për plotësimin e kapaciteteve të sistemit shëndetësor, pra të hartohet në detaje se cilat janë nevojat e shtetit, për cilin lloj personeli mjekësor në cilin spital dhe mbushni rrjetin. Qëllimi përfundimtar i Ministrisë së Shëndetësisë duhet të jetë ruajtja e shëndetit publik. Kërkojmë një takim urgjent me ministrin e Shëndetësisë, Ilir Demiri, për të negociuar rrugët e reja të rritjes, të cilat kërkojmë të jenë paralele me rritjen e paralajmëruar prej 5 për qind për pjesën tjetër të punonjësve shëndetësorë. Për kursantët privatë kërkojmë që rritja të jetë deri në shumën e pagës mesatare në Maqedoni. Nëse nuk thirremi nga ministri për të diskutuar këtë problem dhe nuk gjen zgjidhje, atëherë ne, specialistët privatë dhe shoqatat, jemi të vendosur të ndalojmë punën në spitalet e Qendrës Klinike “Nënë Tereza” dhe të shprehim pakënaqësinë tonë. përmes grevës para Ministrisë së Shëndetësisë, shton Georgieva.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës