Zgjedhjet presidenciale do të “ruhen” nga 140 vëzhgues

Zgjedhjet / Foto: “Shtypi i Lirë” – Dragan Mitreski

Gjithsej 140 vëzhgues vendas dhe të huaj janë regjistruar për të vëzhguar zgjedhjet presidenciale, raundi i parë i të cilave do të mbahet të mërkurën e ardhshme, më 24 prill, ndërsa regjistrimet për vëzhgimin e zgjedhjeve parlamentare që do të mbahen më 8 maj janë ende në vazhdim dhe sipas në orarin e Komisionit Shtetëror të Zgjedhjeve do të zgjasë deri më 27 prill. Ky numër i vëzhguesve është dukshëm më i ulët se zgjedhjet e mëparshme presidenciale të vitit 2019, kur u regjistruan 3.094 vëzhgues vendas dhe 419 të huaj. Kërkesa për marrjen e statusit të vëzhguesit mund të bëhet nga shoqatat vendase dhe organizatat e huaja, organizatat ndërkombëtare dhe përfaqësuesit e vendeve të huaja.

KSHZ thotë se deri më 11 prill për zgjedhjet presidenciale janë akredituar gjithsej 140 vëzhgues, prej të cilëve 110 janë ndërkombëtarë, një gazetar i huaj dhe 29 vëzhgues vendorë. Për zgjedhjet parlamentare janë akredituar gjithsej 139 vëzhgues, nga të cilët 109 janë ndërkombëtarë, një gazetar i huaj dhe 29 vëzhgues vendas.

- Konstatojmë se kërkesat e dorëzuara për akreditim janë ende në procesim, të cilat do të konfirmohen në seancat e ardhshme të Komisionit Shtetëror të Zgjedhjeve. Në lidhje me krahasimin e numrit të vëzhguesve me zgjedhjet e fundit presidenciale, ju njoftojmë se ende nuk ka përfunduar procesi i konfirmimit të akreditimeve për zgjedhjet presidenciale, duke qenë se kërkesat janë dorëzuar ditëve të fundit – thonë nga KSHZ.

Sipas orarit të KSHZ-së për zgjedhjet presidenciale, regjistrimi i vëzhguesve për zgjedhjet presidenciale ka zgjatur nga 14 shkurti deri më 13 prill.

Sipas njoftimeve të deritanishme të komisionit zgjedhor, pas kërkesave të parashtruara për akreditimin e vëzhguesve për zgjedhjet presidenciale dhe parlamentare, autorizimet për vëzhgim janë lëshuar për ambasadat e Hungarisë, Holandës, Shqipërisë, Malit të Zi dhe më pas Zyrës për Demokratike. Institucionet dhe të drejtat e njeriut në OSBE/ODIHR, Komisioni Qendror i Zgjedhjeve të Kosovës, Qendra për Trajnim të Vazhdueshëm në Zgjedhjet nga Moldavia, Qendra për Hulumtime të Sigurisë, etj.

- Për secilin vëzhgues të akredituar, i cili do të duhet t'i përmbahet Kodit për rregullat e vëzhgimit të zgjedhjeve dhe procedurën zgjedhore të vëzhguesve vendas dhe të huaj, të miratuar nga Komisioni Shtetëror i Zgjedhjeve, do të lëshohen distinktivë - njofton KSHZ.

Misioni i OSBE/ODIHR njoftoi së fundmi se do të vëzhgojë zgjedhjet e ardhshme me 20 vëzhgues afatgjatë dhe 300 vëzhgues afatshkurtër. Kreu i misionit të vëzhgimit, Gillian Stirk, tha në atë kohë se ODIHR punon në përputhje me metodologjinë e vendosur të vëzhgimit të zgjedhjeve, është plotësisht i paanshëm dhe i mbështet vlerësimet e tij në fakte.

- Në kuadër të misionit do të bëhet vlerësimi nëse zgjedhjet janë në përputhje me angazhimet ndaj OSBE-së dhe detyrimet e tjera ndërkombëtare, si dhe me legjislacionin kombëtar. Ne kemi një ekip kryesor prej 12 ekspertësh ndërkombëtarë. Është një grup shumë i larmishëm. Ne do të jemi në vend edhe për zgjedhjet presidenciale edhe për ato parlamentare dhe do të largohemi më 19 maj – tha ambasadori Stirk.

Sipas saj, numri i vëzhguesve është i madh, pasi në të njëjtën ditë, më 8 maj do të zhvillohen dy procese zgjedhore.

Përveç ekipit kryesor të OSBE/ODIHR-it, grupi prej 20 vëzhguesish afatgjatë do të dislokohet në ekipe prej dy vetash në nëntë qytete - Tetovë, Ohër, Manastir, Prilep, Strumicë, Koçan, Kumanovë dhe Shtip, dhe do të jenë dy. ekipet në kryeqytetin Shkup. Menjëherë para zgjedhjeve, në Maqedoni do të arrijnë 300 vëzhgues afatshkurtër, të cilët do të vizitojnë vendvotimet dhe do të vëzhgojnë votuesit, procesin e numërimit të votave dhe përmbledhjen e rezultateve. Misioni vëzhgues i OSBE/ODIHR do të monitorojë edhe mediat lidhur me procesin zgjedhor.

Muajin e kaluar, KSHZ-ja dhe Fondacioni Ndërkombëtar për Sisteme Zgjedhore IFES mbajtën një trajnim për organizatat e shoqërisë civile për vëzhgimin e zgjedhjeve të ardhshme, ku u njohën me të drejtat dhe përgjegjësitë që kanë sipas Ligjit Zgjedhor, gjegjësisht rregullat për vëzhgim dhe profesional. dhe mundësitë teknike të procesit zgjedhor.

- Duke aplikuar një metodologji interaktive, personat që vizituan seminarin simuluan një proces vëzhgimi dhe praktikisht u përballën me situata që ndodhin në ditën e zgjedhjeve. Në këtë mënyrë, vëzhguesit potencialë të zgjedhjeve fituan njohuri në terren, përmirësonin njohuritë dhe aftësitë e tyre dhe morën përgjigje për të gjitha pyetjet. Një pjesë e seancës iu kushtua se cila pjesë e procesit zgjedhor vëzhgohet nga vëzhguesit e akredituar, si të regjistrohen vërejtjet e mundshme që vëzhguesit i kanë bërë në vendvotime dhe si të raportohen ato pas zgjedhjeve - njoftoi atëherë KSHZ. .

Komisioni Shtetëror i Zgjedhjeve miratoi edhe Udhëzimin për vëzhgimin e zgjedhjeve dhe procedurën zgjedhore, si dhe Kodin për vëzhgimin e zgjedhjeve, të cilat synojnë të përmirësojnë integritetin dhe transparencën e procesit zgjedhor.

Zgjedhjet parlamentare në vitin pandemik 2020 u monitoruan nga gjithsej 2.717 vëzhgues, përkthyes dhe gazetarë vendas dhe të huaj. Në KSHZ janë akredituar 2.508 vëzhgues vendas dhe 98 ndërkombëtarë, ndërsa të tjerët nga Delegacioni i BE-së dhe ambasadat e huaja. Për monitorimin e këtyre zgjedhjeve parlamentare janë regjistruar 55 gazetarë të huaj nga 15 redaksi.

Zgjedhjet e mëparshme parlamentare, në vitin 2016, patën një numër rekord vëzhguesish për shkak të krizës politike afatgjatë – 7.585 vëzhgues vendas, 667 vëzhgues të huaj dhe 75 gazetarë të huaj.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës