Kompania nuk ka paguar dy rroga, dhe punëson 400 persona të rinj para zgjedhjeve! “Pyjet Kombëtare” nuk do të presin dhe shesin dru nga 7 marsi

Dru zjarri / Foto: "Sloboden Pechat" - Dragan Mitreski

Punëtorët të cilët janë të ekspozuar ndaj ndikimeve të jashtme dhe punojnë në kushte jashtëzakonisht të vështira, paguhen mesatarisht rreth 25.000 denarë, thonë nga Sindikata e Ndërtimtarisë.

Punonjësit e PP “Pyjet Kombëtare” nga data 7 mars nuk do të presin as shesin dru zjarri, sepse do të dalin në grevë. Greva, siç ka paralajmëruar Ivan Peshevski, kryetar i Sindikatës për ndërtim, industri dhe dizajn (SGIP), është përkrahur nga dy të tretat e 30 filialeve të kësaj ndërmarrje publike. Greva do të zgjasë deri në plotësimin e kërkesave të tyre për pagesën e tre pagave të prapambetura, si dhe kompensime dhe shtesa të tjera, e veçanërisht të zemëruar që kompensimi për punën në terren nuk është paguar për më shumë se një vit. Dhe për ta bërë absurdin edhe më të madh, kompania punësoi 400 persona të rinj para zgjedhjeve, të cilët do të kërcënojnë fatin e 2.000 të mbeturve!

- Menaxhmenti krijoi një problem të madh duke i dhënë zgjidhje 400 punëtorëve të rinj, por nuk i paguan 2.000 të mbeturit. Problemet janë zvarritur prej vitesh në “Pyjet Kombëtare”, të krijuara nga shteti në vitin 1998. Punëtorët të cilët janë të ekspozuar ndaj ndikimeve të jashtme dhe punojnë në kushte jashtëzakonisht të vështira paguhen mesatarisht rreth 25.000 denarë. Dhe në momente tejet të vështira, kur vonohet paga e janarit dhe shkurtit, nuk paguhen kontributet, punësohen 400 punëtorë të rinj. Këta persona kanë punuar deri më tani si punëtorë sezonalë dhe nëse kompania do të kujdesej kaq shumë për fatin e tyre, mund t'ua kishte zgjidhur më herët statusin dhe jo të priste zgjedhjet. Grevën e përkrahin edhe përfaqësues të sindikatës nga të gjitha degët e kësaj kompanie në mbarë vendin dhe kjo do të jetë hera e parë që do të dalin në grevë, por zgjidhje tjetër nuk kishte – tha Peshevski.

Ai i ka bërë thirrje menaxhmentit të NP “Pyjet Kombëtare” që të japin dorëheqje sepse rrezikojnë fatin e mijëra punëtorëve.
Ndryshe, për momentin një metër katror dru zjarri (dushku dhe ahu) në magazina kushton 4.500 denarë.

Sipas publikimit “Konsumimi i energjisë në amvisëri” të Entit Shtetëror të Statistikave, 62 për qind e numrit të përgjithshëm të amvisërive në vend përdorin dru zjarri si burim primar të energjisë. Një familje mesatare maqedonase përdor çdo vit nga tre deri në 10 metra kub dru zjarri për ngrohje.

Vetëm në Shkup ka 70.000 oxhaqe dhe numri optimal është 10.000 për ulje drastike të ndotjes, sipas ekspertëve. Druri i zjarrit në vend përdoret nga rreth 40 për qind e familjeve në qytete dhe nga 85 për qind në bashkitë rurale.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës