Kryeministri i Sri Lankës zgjidhet presidenti i ri i vendit pavarësisht protestave masive

Ranil Wickremessing
Ranil Wickremesinghe / Foto: EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE

Kryeministri i Sri Lankës, Ranil Wickremessing, u zgjodh me një shumicë të madhe sot si president i vendit, duke zëvendësuar Gotabaya Rajapaksa, e cila u largua nga vendi dhe dha dorëheqjen javën e kaluar.

Shtatëdhjetë e tre vjeçari Wickremesinghe, i mbështetur nga Partia Popullore e Sri Lankës në pushtet, mori 134 vota, krahasuar me 82 për rivalin e tij Dulas Allahaperuma. Kandidati i tretë mori tre vota.

Dy anëtarë abstenuan nga votimi dhe katër vota ishin të pavlefshme.

Wickremesinghe, një gjashtë herë kryeministër, u emërua president i përkohshëm pasi paraardhësi i tij, Gotabaya Rajapaksa, u largua nga vendi mes trazirave politike dhe ekonomike më 13 korrik. Wickremesinghe, i cili gjithashtu shërbeu si Kryeministër, tani zyrtarisht merr rolin e Presidentit.

Rreth kompleksit parlamentar u vendosën masa të forta sigurie, megjithëse nuk u organizuan protesta.

Sri Lanka është në prag të falimentimit dhe po përballet me mungesë ushqimi, karburanti dhe sende të tjera thelbësore.

Video e ditës