Kryeministri Kovaçevski vizitoi kompaninë e Shtipit “Activa”

Kryeministri Dimitar Kovaçevski në vizitë në fabrikën Activa/Foto: Qeveria e RSM

Kryetari i Qeverisë, Dimitar Kovaçevski, ka vizituar “Aktivën”, kompani me kapital vendor që ka dy dekada e themeluar në industrinë e përpunimit të metaleve dhe që nga viti 2014 ka hyrë në segmentin e industrisë së automobilave.

Kompania është përfituese e masës nga Ligji për Mbështetjen Financiare të Investimeve për një projekt investues pesëvjeçar të filluar në vitin 2018, me vlerë pesë milionë euro dhe ka 580 të punësuar.

- Përkrahja e kompanive në realizimin e projekteve të reja investive dhe në forcimin e konkurrencës së tyre është angazhimi ynë, sepse në këtë mënyrë forcohet rritja dhe zhvillimi ekonomik i vendit, rritet PBB-ja dhe në fund ngrihet standardi i jetesës së qytetarëve. Këtë vit janë nënshkruar 277 kontrata të reja mbështetëse me kompani që hyjnë në cikle investimi prej rreth 145 milionë euro dhe do të krijojnë më shumë se 3.700 vende pune në pesë vitet e ardhshme ose deri në përfundimin e kontratave të tyre. Vetëm në vitin 2021, këto 277 kompani investuan rreth 50 milionë euro dhe krijuan mbi 1.500 vende të reja pune. Përmes këtij ligji, në pesë vitet e fundit, sa është zbatuar kjo masë, janë lidhur marrëveshje për mbështetje me 630 kompani, thotë Kovaçevski.

Ai theksoi se Qeveria krijon një mjedis të favorshëm biznesi dhe mbështet investitorët e huaj dhe vendas.

- Për ne të gjithë janë të rëndësishëm, kushdo që investon, që krijon vlera të reja ekonomike dhe vende pune. Qëllimi është që së bashku ta kalojmë këtë krizë, të krijojmë vende pune më të paguara dhe që kompanitë të investojnë, të modernizohen, të jenë produktive dhe konkurrues në tregjet evropiane, tha Kovaçevski.

Ai theksoi se kompanitë tona edhe një herë treguan se sa të shkathëta janë dhe në periudha kaq të vështira investojnë në përmirësimin e konkurrencës, produkteve të tyre, duke futur linja të reja prodhimi për rritjen e efikasitetit dhe produktivitetit.

Zoran Ilievski, menaxher i “Aktiva” tha se vazhdimisht rrisin prodhimin dhe punëtorët dhe eksportojnë në “Thiessen Krupp”, “Van Hall” dhe “Fastglobal Solution”.

“Me tejkalimin e krizës shëndetësore dhe energjetike, do të tregojmë me sukses se si kompani vendore që shfrytëzon subvencionet e Qeverisë për investime kapitale, kemi arritur të rrisim prodhimin me 2021 për qind pas vitit 60 dhe krizës së koronës. Arritëm ta rrisim numrin e të punësuarve në më shumë se 30 për qind, gjegjësisht kemi gjithsej 580 të punësuar dhe kështu të përfundojmë një proces që na hap mundësi të reja që të mund të mbulojmë tregjet e Evropës dhe botës, tha Ilievski.

 

Video e ditës