Kryeministrat e Austrisë dhe Republikës Çeke: Ballkani Perëndimor nuk duhet të harrohet për shkak të Ukrainës

Maqedonia Shqipëri BE Ballkani Perëndimor
Flamujt e Maqedonisë së Veriut, Shqipërisë dhe BE-së / Foto: EPA-EFE / GEORGI LICOVSKI

Kancelari austriak Carl Nehammer dhe kryeministri çek Petr Fiala njoftuan sot në Pragë se do të punojnë së bashku për të arritur një "ndryshim të qartë" në integrimin evropian të Ballkanit Perëndimor, sepse rajoni nuk duhet të harrohet për shkak të luftës në Ukrainë.

Duke folur në një konferencë të përbashkët shtypi pas takimit, Nehamer tha se ai i kishte kërkuar Republikës Çeke që të mos humbiste nga sytë Ballkanin Perëndimor.

“Publiku botëror është i përqendruar te lufta në Ukrainë dhe nuk ka aq shumë vëmendje në Ballkan. “Është e qartë se Ukraina ka nevojë për mbështetje dhe solidaritet, por edhe Ballkani Perëndimor”, tha kancelarja austriake.

Nehamer, i cili vizitoi Ballkanin Perëndimor, informoi kryeministrin çek mbi gjetjet e udhëtimit dhe paralajmëroi se situata shumë e tensionuar në Bosnje dhe Hercegovinë kërkon vëmendje nga BE.

"Unë nuk dua që Ballkani Perëndimor të ndiejë se ne kemi harruar ofertën e tij në BE për shkak të Ukrainës," tha Nehammer.

Kryeministri çek falënderoi Nehamer për premtimin se do të mbështesë Republikën Çeke në një nga prioritetet e shpallura të presidencës së saj të BE-së - arritjen e një hapi të prekshëm dhe konkret drejt anëtarësimit të Ballkanit Perëndimor në BE dhe, në rastin e Serbisë, një datë për një hyrje të mundshme në BE.

“Ne gjithashtu zgjidhëm çështjen e presidencës çeke të Bashkimit dhe interesat e vendeve evropiane që kanë të bëjnë me agresionin rus kundër Ukrainës. Një prej tyre është progresi në integrimin evropian të Ballkanit Perëndimor. E mirëpres angazhimin e madh të Austrisë dhe personalisht të kancelares. Ai i ofroi mbështetje Republikës Çeke në mënyrë që ne të mund të bëjmë një hap përpara në këtë drejtim.

Nehammer dhe Fiala diskutuan gjithashtu çështjen e sanksioneve kundër Rusisë dhe pasojat e një embargoje të mundshme ndaj naftës dhe gazit rus në Austri dhe Republikën Çeke. Nehammer tha se embargoja e gazit ndaj Austrisë dhe Republikës Çeke "është jashtë diskutimit" sepse të njëjtat kushte "duhet të zbatohen për të gjitha vendet e BE".

"Austria, Gjermania dhe Republika Çeke pranojnë se gazi është i rëndësishëm dhe nëse vendet e tjera evropiane e konsiderojnë naftën të rëndësishme, të njëjtat kushte duhet të zbatohen," tha Nehammer.

Ai paralajmëroi se çlirimi nga varësia e gazit rus nuk mund të arrihet brenda natës dhe se BE duhet të vendosë kushte të pranueshme për anëtarët e saj.

Video e ditës