Premiera e shfaqjes "Gjërat për të cilat nuk flasim" në MNT

Teatri Kombëtar Maqedonas ka paralajmëruar premierën e shfaqjes më të re "Gjërat për të cilat nuk po flasim" me regji të Nela Vitosheviq, bashkëprodhim nga "Teatri i Vendeve të Çudirave" dhe MNT, dhe që do të zhvillohet më 16 tetor në skenën e vogël.

Shfaqja e fundit "Gjërat për të cilat nuk flasim" në Teatrin Kombëtar Maqedonas është një projekt autori i ekipit i bazuar në monologje personale, dëshmi anonime dhe materiale dokumentare. Në fillim, drejtoresha Nela Vitosevic mblodhi dëshmi personale dhe intime të njerëzve që iu përgjigjën në mënyrë anonime thirrjes së saj.

Ata punuan në materialin e mbledhur së bashku me dramaturgun Viktorija Rangelova-Petrovska, dhe u zhvillua procesi i hedhjes për shfaqjen, në të cilin aktorët Dragana Kostadinovska, Ivana Pavlakovi ,, Sara Klimoska, Nikola Nastoski dhe Ismet баabanovi. Do të luajnë.

- "Gjërat për të cilat nuk flasim" është një shfaqje teatrale, e cila përmes tregimeve intime dhe emocionale dëshiron t'i japë zë problemeve shoqërore për të cilat nuk flitet. Përmes një sërë tregimesh të vërteta, në të cilat të gjithë mund ta gjejnë lehtë veten, shfaqja ngre pyetje në lidhje me rendin patriarkal në rajon dhe më gjerë. Përmes disa skenave të frymëzuara nga monologët personalë të aktorëve, përvojat anonime të personave të marrë përmes një telefonate, si dhe materiali dokumentar në media, shfaqja thekson / thekson problemet që lidhen me depresionin, traumat e fëmijërisë, diskriminimin, abuzimin dhe dhunën, fenë, agresionin dhe intolerancës, si dhe probleme dhe sjellje të ndryshme psikologjike me të cilat individi përballet çdo ditë.

Në mënyrë tragjikomike, shfaqja kritikon mjedisin patriarkal ballkanik, por në të njëjtën kohë provokon një bisedë për ndryshimin në shoqëri. Publiku do të tërhiqet në një botë kujtimesh personale që ndërthuren me dhimbjen njerëzore, traumat, frikën dhe momentet e lumtura nga jeta e njerëzve të ndryshëm. Intimiteti, sinqeriteti dhe vërtetësia e dëshmive janë struktura kryesore e këtij dokumentari - thotë regjisori Vitosevic.

Në procesin e provave dhe tregimit njëmujor, secili anëtar investoi në mënyrë të barabartë në kërkimin / krijimin e materialit dokumentar dhe strukturën e tij dramatike. Në atë kuptim, teksti dramatik i shfaqjes është një simbiozë e ndërtimit të ekipit midis anëtarëve të ekipit dhe të gjithë pjesëmarrësve anonimë.

Zgjidhja skenografike për shfaqjen është e Vasil Hristov - Vusi, dhe kostumet janë realizuar nga Roza Trajceska -Ristovska. Përdoret muzika nga Krste Rodzevski, ndërsa dizajni i posterit është nga Borce Dimitrioski. Projekti financohet nga Ambasada Zvicerane në Republikën e Maqedonisë Veriore, me mbështetjen e Ministrisë së Kulturës dhe në bashkëpunim me Teatrin Kombëtar Maqedonas.

(Teksti u botua në "Shtypi Kulturor" Nr. 101, në botimin e shtypur të gazetës "Shtypi i Lirë" më 16-17 tetor 2021)

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës