Stafi i onkologjisë “digjet”, infermierëve u bien të fikët, pacientët presin me orë të tëra

Onkologji / Foto: / "Shtypi i Lirë" / Slobodan Gjuriq

Në Klinikën e Onkologjisë për klinikën ditore duhen të punësohen urgjentisht të paktën 10 infermiere, sepse për momentin punojnë vetëm 6 infermiere, ku përfshihet një grua me kancer, një grua shtatzënë dhe një grua që i ka rënë të fikët para pak kohësh. ndaj problemeve shëndetësore. Ka shumë pacientë dhe stafi është jashtëzakonisht i reduktuar. Gjithashtu është e nevojshme urgjentisht shpërndarja e shërbimeve të klinikave të tjera në brendësi, sepse vetëm në vitin 2024 kemi 1.900 pacientë të rinj me kancer. Kjo nuk mund të arrihet kështu, çdo ditë një pjesë e stafit shpall dorëheqje, tha për “Sloboden Pechat” drejtoresha e Klinikës së Onkologjisë, dr Violeta Klisarovska.

Ajo shton se të gjitha terapitë që administrohen në spitalin ditor janë ato që kërkojnë orë, ndonjëherë pesë apo gjashtë orë, kështu që ndodh që të ketë një numër të madh pacientësh në derë, madje pacientët të ricaktohen për ditën e nesërme. . Sipas drejtoreshës Klisarovska, stafi punon jashtëzakonisht shumë dhe bën përpjekje mbinjerëzore, por thekson se stafi është i “djegur”.

Nuk është e qartë pse funksionimi i departamenteve të tjera onkologjike në brendësi të vendit nuk është në nivel të kënaqshëm, kështu që pacientët udhëtojnë deri në Shkup për të marrë terapi. Tashmë duhej të funksiononte departamenti i onkologjisë në QOB “8 Shtatori”, por kjo nuk ndodhi. Kështu, të gjithë pacientët me kancer, si ata që trajtohen prej vitesh, ashtu edhe ata të sapodiagnostikuar vijnë në Klinikën e Onkologjisë me staf të dobët. Aty presin me orë të tëra për të marrë radhën për të marrë kimioterapinë ose për të vizituar një onkolog. Të dy pacientët dhe punonjësit vuajnë.

Ndërkohë, Ministria e Shëndetësisë nuk ka bërë asnjë përpjekje për të punësuar në Klinikën e Onkologjisë, as për onkologët, as për infermierët që administrojnë terapinë në spitalin ditor. Ky staf është në deficit, por staf është i punësuar në Klinikën e Toksikologjisë, ku diskutohet nëse ka nevojë apo jo. Pacientët rreshtohen për të marrë kimioterapinë që në orën 7 të mëngjesit, pasi dihet se mbingarkesa është e madhe.

Klinika e onkologjisë ka mbetur pa ekspertizën e doktorit Nino Vasev, pasi është larguar nga puna për shkak të hetimit të Prokurorisë Publike. Pacientët e tij merren nga mjekë të tjerë. Në fillim të ministrisë së ministrit Ilir Demiri, ai anuloi tenderin për prokurimin e sistemit KATO të Klinikës së Onkologjisë, i cili është një sistem i automatizuar për përgatitjen e kompjuterizuar të citostatikëve dhe terapisë biologjike. Arsyetimi i tij ishte se kompania e vetme serbe që kishte aplikuar në thirrjen publike nuk kishte nënshkrim elektronik. Demiri bëri një deklaratë skandaloze se preferon që një kompani maqedonase të bëjë instalimin e sistemit KATO, edhe pse një kompani e tillë nuk ekziston në Maqedoni.

 

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës