Heshtja parazgjedhore në Bosnje dhe Hercegovinë

Zgjedhjet në Bosnje EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Në Bosnje dhe Hercegovinë sot ka heshtje parazgjedhore para zgjedhjeve të përgjithshme të nesërme në vend.

Rreth 3,3 milionë njerëz nga popullsia e përgjithshme prej 3,5 milionë banorësh të Bosnjës do të kenë mundësinë të vendosin se cili serb, kroat dhe mysliman i Bosnjës do t'i përfaqësojë ata në Presidencën kolektive prej tre anëtarësh, e cila udhëhiqet me rotacion nga një prej përfaqësuesve të tre komunitete.

Sipas Marrëveshjes së Paqes të Dejtonit, e cila i dha fund luftës në BiH (1992-1995), vendi ndahet në dy pjesë gjysmë autonome - Republika Srpska, e banuar kryesisht nga serbët e Bosnjës (31 për qind e të gjithë popullsisë së Bosnjës) dhe Federata Myslimano-Kroate, d.m.th. Federata e BiH, ku jetojnë kryesisht myslimanë boshnjakë - boshnjakë (rreth 50 për qind) dhe kroatë boshnjakë (15 për qind).

Përveç anëtarëve të Presidencës, boshnjakët do të zgjedhin edhe përfaqësuesit e tyre në dhomën e ulët të parlamentit kombëtar, në parlamentet e dy njësive përbërëse, si dhe në parlamentet e dhjetë kantoneve të FBiH. Republika Srpska do të zgjedhë gjithashtu një president dhe nënkryetarë.

Qytetarët do të mund të zgjedhin mes 72 partive, 17 kandidatëve të pavarur dhe 38 koalicioneve, njoftoi Komisioni Qendror i Zgjedhjeve (KQZ).

Mbi 3.700 vëzhgues janë të akredituar për zgjedhjet.

Sipas vlerësimeve paraprake të KQZ-së, zgjedhjet do të kushtojnë 12.528.000 marka të konvertueshme (rreth 6.264.000 euro).

Video e ditës