Një festë për nder të Atso Shopov u mbajt në UNESCO në Paris

Në konferencën ndërkombëtare foli presidenti Stevo Pendarovski

Në Ditën Botërore të Poezisë - 21 Mars, në UNESCO në Paris u zhvillua një festë për nder të Atso Shopov. Me poezinë e tij u lavdëruan kultura, gjuha, arti, muzika maqedonase.

Në organizim të MANU-së, Fondacioni "Atso Shopov - Poezi" dhe Jasmina Shopova, nën patronatin e Presidentit Stevo Pendarovski dhe me mbështetjen e Ministrisë së Kulturës, jubileun "100 vjet nga lindja e Atso Shopov (1923 - 1982)" u festua siç duhet me një simpozium ndërkombëtar me titull "Poezia: krijimi, këndimi dhe qarkullimi i veprave të gjuhëve të zonave më të vogla folëse", si dhe me një shfaqje filmi, një ekspozitë dhe një muzikë-poezi. performancës.

Në kuadër të programit u shpall laureati i "Kurorës së Artë" në edicionin e 62-të të "Mbrëmjeve strugane të poezisë", si dhe fituesi i çmimit "Urat e Strugës", i cili ndahet në bashkëpunim me UNESCO-s.

Manifestimi ishte në kuadër të Programit Kombëtar “2023 – Viti për nder të Aco Shopov”, i cili realizohet nën përkujdesjen e presidentit Stevo Pendarovski.

- Në Ditën Botërore të Poezisë, në Paris, kremtojmë dy përvjetorë të mëdhenj - 100 vjet nga lindja e poetit të njohur maqedonas Aco Shopov dhe 30 vjet nga anëtarësimi i Maqedonisë në UNESCO. Këto pika jashtëzakonisht domethënëse në zhvillimin tonë social-kulturor na kujtojnë se detyra e artistit ka qenë gjithmonë të bëjë pyetje kritike në botë dhe për botën dhe kohën në të cilën ai jeton. Korpusi letrar i të madhit tonë Atso Shopov është një paradigmë për faktin se poezia dhe arti në përgjithësi nuk i përket vetëm estetikës, por është i rrënjosur thellë në etikën dhe humanizmin. “A nuk është kjo kohë në të cilën jetojmë dhe kufijtë e së cilës njerëzimi po zgjerohet në mënyrë fantastike me guxim dhe fantastikisht shpejt, gjithashtu një kohë që vret poezinë?” Kjo është një kohë e “arritjeve shkencore që lënë pas edhe imagjinatën më të guximshme dhe më të pasur”. mrekullitë teknike të kohës dhe "robotët që mund të shkruajnë një këngë në pak çaste që do të plotësojë të gjitha kërkesat estetike. A ka vdekur koha për poezinë apo ka vdekur për të?” Me këto fjalë Atso Shopov hapi në vitin 1962 “Mbrëmjet e para të poezisë Strushki”. I largët, por i afërt, sepse ndërsa flasim, algoritmet e AI tashmë po gjenerojnë tekste që imitojnë shkrimtarë të mëdhenj. Zhurma e rrjeteve sociale dhe mediave shqetëson heshtjen e nevojshme për soditjen artistike dhe perceptimin e botës. Dhe si në kohën e Shopovit, disa besojnë se përparimi shkencor dhe teknologjik dhe sfidat moderne po fshijnë nevojën njerëzore për të krijuar poezi. Kuptimi i lirisë, drejtësisë dhe demokracisë si arritje kyçe njerëzore po bien viktimë e luftës, përfshirë atë në Ukrainë. Edhe sot, e përçarë mes frikërave, krizave dhe luftërave të shumta, bota “përpiqet në mënyrë të frikshme të gjejë veten” – theksoi presidenti Pendarovski në Paris, duke konkluduar se koha jonë ka nevojë për poezinë më shumë se kurrë më parë.

(Teksti është botuar në "Shtypi Kulturor" numër 172, në botimin e shtypur të gazetës "Sloboden Pechat" më 25-26.3.2023)

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës