Shtohen edhe dy javë rregullat për hyrjen në Greqi: Mbetet një test negativ i detyrueshëm

Greqia Kufitare / Foto: Free Press / Risto Pejovski

Rregullat aktuale për hyrjen në Greqi, të vendosura një muaj më parë, janë zgjatur edhe për dy javë të tjera dhe një test negativ PCR ose Rapid është ende i detyrueshëm për të gjithë udhëtarët, pavarësisht nëse janë të vaksinuar apo jo, masë që vlen për qytetarët e veriut. Maqedonia, tha korrespondenti i MPB-së nga Athina.

Vendimi i ri ministror “Parakushtet për hyrjen në vend për kufizimin e përhapjes së Covid-19” hyn në fuqi nesër dhe do të jetë i vlefshëm deri më 7 shkurt 2022 në orën gjashtë.

Një rezultat negativ i testit PCR deri në 72 orë para udhëtimit ose një test i shpejtë 24 orë para mbërritjes, së bashku me një formular të plotësuar PLF janë të detyrueshëm për hyrjen në Greqi, pavarësisht nëse vizitorët janë vaksinuar, kanë kaluar Covid-19 ose nuk janë vaksinuar. .

Në të njëjtën kohë, nuk ka ndryshime për pasagjerët e pavaksinuar nga 16 vende, përfshirë Maqedoninë e Veriut, të cilët përveç testit negativ para udhëtimit, do të duhet të kalojnë edhe test negativ në kufi gjatë testimit të detyrueshëm nga grekët. autoritetet.

Vendimi ministror tashmë është publikuar në Gazetën Zyrtare të Greqisë, ndërsa MPB detajon të gjitha parakushtet për udhëtim në fqinjin jugor.

Sipas vendimit, "të gjithë udhëtarët në Greqi, pavarësisht nga kombësia dhe mënyra e hyrjes në vend, pavarësisht vaksinimit apo sëmundjes, duhet të testohen negativisht" me PCR në 72 orët e fundit para mbërritjes së tyre në vend ose "të testohen ndryshe". negativisht duke përdorur një test të shpejtë antigjenik brenda 24 orëve para mbërritjes së tyre në Greqi”.

Testimi duhet të jetë në një laborator shtetëror ose privat të miratuar nga vendi i origjinës, dhe certifikata duhet të jetë në greqisht, anglisht, frëngjisht, gjermanisht, italisht, spanjisht ose rusisht dhe, për sa i përket certifikatës, duhet të përmbajë emrin dhe mbiemrin. për personin që udhëton, siç është regjistruar në pasaportë.

Prej disa muajsh është vendosur një dispozitë e veçantë për të pavaksinuarit dhe ata që nuk janë vaksinuar kundër Covid-19 dhe që mbërrijnë në Greqi nga: Egjipti, Shqipëria, Argjentina, Maqedonia e Veriut, Bullgaria, Brazili, Gjeorgjia, Kuba, Arabia e Bashkuar. Emiratet, India, Kina, Libia, Maroku, Pakistani, Rusia dhe Turqia dhe parakusht për hyrje është marrja e një rezultati negativ nga testi i detyrueshëm PCR/Rapid Test në pikat hyrëse në Greqi.

Testimi i detyrueshëm i hyrjes nuk zbatohet për personat e vaksinuar që kanë një certifikatë vaksinimi me 14 ditë nga doza e dytë dhe ata që kanë kaluar Covid-19 dhe kanë një certifikatë të vlefshme 14 ditë pas rezultatit të parë pozitiv dhe deri në 90 ditë më vonë.

Për çertifikatat e sëmundjes dhe ndryshimet e bëra muajin e kaluar, sipas vendimit, ato të lëshuara nga data 15 korrik 2021 deri më 31 tetor 2021 janë të vlefshme deri më 31 janar 2022, ndërsa pjesa tjetër janë deri në 90 ditë pas rezultatit të parë pozitiv. .

Detyrimet specifike të udhëtimit vlejnë si për të rriturit ashtu edhe për fëmijët nën moshën pesë vjeç.

Gjithashtu, për udhëtime është i detyrueshëm formulari elektronik PLF (Passenger Locator Form), i cili duhet të plotësohet përmes faqes së internetit https://travel.gov.gr, pas së cilës merret një konfirmim me një kod QR dhe konsiderohet si dokumenti i nevojshëm për të hyrë në Greqi.

Të gjithë vizitorët në Greqi, pavarësisht nga vendi i origjinës, mund të testohen, dhe zgjedhja bëhet sipas algoritmit shëndetësor dhe me ndihmën e kodit nga formulari PLF.

Testet për të vaksinuarit dhe ata që kanë kaluar Covid-19 janë të rastësishme dhe për të tjerët janë të detyrueshme.

Duke qenë se karantina në Greqi është reduktuar nga dhjetë në pesë ditë, në rast të rezultatit pozitiv në testimin kufitar, parashikohet një karantinë pesëditore në një hapësirë ​​të përshtatshme të treguar nga autoritetet kompetente.

Personat që udhëtojnë me raste të konfirmuara, pra kontakte të ngushta të atyre që janë pozitivë për Covid-19, kanë mundësi të kthehen në vendin e tyre të njëjtën ose të nesërmen, me kusht që të marrin dy rezultate negative nga dy teste (PCR ose Rapid) të kryera brenda. 24 orë dhe gjatë udhëtimit të mbani një maskë me mbrojtje të lartë ose KN95 ose maskë të dyfishtë.

Në rast se personat që udhëtojnë me rastet e konfirmuara mbeten në vend dhe nuk janë vaksinuar ose kanë kaluar gjashtë muaj nga doza e dytë ose nuk kanë marrë Covid-19 në tre muajt e fundit, atëherë ata duhet të qëndrojnë në izolim për pesë ditë pas kontakti i fundit me personin pozitiv dhe në ditën e fundit të bëhet PCR ose testi i shpejtë.

Nëse kontaktet e afërta vaksinohen me një dozë të tretë ose nuk kanë kaluar gjashtë muaj nga e dyta ose Covid-19 ka kaluar në 90 ditët e fundit, atëherë nuk kërkohet karantinë, por ato duhet të testohen në ditën e pestë të kontaktit.

Për shkelje të masave dhe detyrimeve ligjore, parashikohen gjoba prej 500 dhe 5.000 euro.

Për hyrje në Greqi, të gjitha pikat kufitare tokësore janë të hapura 24 orë në ditë, me përjashtim të Merzanit për në Shqipëri, i cili është i hapur nga ora 8:20 deri në orën 1.500:XNUMX dhe nga Turqia përmes Castanes dhe Kipit, lejohen të hyjnë XNUMX persona në javë. .

Nga Maqedonia Veriore në fqinjin jugor mund të udhëtoni përmes Evzonit (Bogorodica), përmes Nikit (Medzitlija) dhe Dojranit, pa asnjë kufizim për sa i përket numrit të vizitorëve ose sa i përket orëve të punës.

Vendimi, siç raporton MIA, thotë se turistët, gjatë qëndrimit në Greqi, duhet të respektojnë masat që zbatohen në brendësi.

Prezantimi i një testi hyrës të detyrueshëm për të gjithë Greqinë u njoftua nga qeveria greke në mesin e muajit të kaluar, si një masë e përkohshme dhe emergjente gjatë festave, për të parandaluar përhapjen e Omicron, një lloj tashmë dominues në vend. .

Ndonëse masa specifike e futur më 19 dhjetor 2021 ishte planifikuar fillimisht të vlejë deri më 10 janar 2022, tani ajo është shtyrë për herë të dytë, edhe për dy javë të tjera.

Burimi: MIA

Video e ditës