Premiera e tekstit “Nyjet” e Refet Abazit me regji të Kushtrim Bekteshit në Teatrin Shqiptar.

Teksti “Nyjet” i Refet Abazit më 28 dhe 29 janar ka dy shfaqje në skenën e Teatrit Shqiptar – Shkup, ndërsa shfaqja është nën regjinë e Kushtrim Bekteshi.

Shfaqja "Nyjet", e shkruar nga Refet Abazi në vitin 2015, projekton një tablo komplekse dhe tragjike të kohës që jetojmë, duke trajtuar "nyjet" fatale të shumë personazheve që në vorbullën e kohës kanë humbur harmoninë mendore dhe kontaktin me veten. dhe me të vërtetën. “Lajtmotivi në strukturën e dramës është lufta e pakompromis mes së mirës dhe së keqes, dritës dhe errësirës, ​​dhe lufta është në dy nivele – në nivel individual dhe pothuajse metafizik, mes Zotit dhe djallit”, ka shkruar Kushtrim Bekteshi. shpjegim regjisorial.

Tema të shumta të trajtuara nga drama, si martesa dhe divorci, tradicionalja dhe moderne, realiteti dhe iluzioni, profesionalizmi dhe ambicjet e dhimbshme, shpirtërore dhe materiale, vlerat dhe kundërvlerat, "blerja" dhe "shpëtimi" i shpirtrave, shfaqen në skenë përmes zhanrit të realizmit magjik, duke ngjallur asociacione të qarta për audiencën e sotme dhe duke bërë një mori pyetjesh për jetën dhe aktualitetin tonë.

Autori i tekstit, Refet Abazi, është aktor i teatrit, filmit dhe televizionit, dramaturg dhe profesor në Fakultetin e Arteve Dramatike në Shkup. Në shfaqje luajnë aktorët Adem Karaga, Fisnik Zeqiri, Bislim Mucaj, Teuta Ajdini Jegeni, Amernis Nokshiqi, Osman Ahmeti, Sabina Memishi, Mentor Kurti, Ibrahim Xhemaili, Hetem Etemi, Rahim Ramadali Aheli dhe Abadi.

Personazhet e shfaqjes jetojnë dhe veprojnë brenda një hapësire urbane, ku ndërthuren në “nyje” që lidhen në fatet e tyre gjatë luftës së ashpër mes së mirës dhe së keqes, lumturisë dhe pikëllimit, materialit dhe shpirtëror. Skenografi është Betim Zeqiri, kostumografi Emira Imeri, ndërsa muzikën e ka bërë Trimor Domi.

(Teksti është botuar në “Shtypi Kulturor” nr. 114, në botimin e shtypur të gazetës “Shtypi i Lirë” më 29-30 janar 2022)

Video e ditës