Më shumë se gjysma e vdekjeve në spitalet franceze lidhen me omicron

Spitalet Covid në Francë / Foto EPA-EFE / Guillaume Horcajuelo

Shifrat nga Departamenti i Kërkimeve, Studimeve, Vlerësimit dhe Statistikave (DREES) tregojnë se varianti Omicron ende rëndon shërbimet mjekësore dhe spitalore në Franca, tha korrespondenti i MPB-së nga Parisi.

Edhe pse "më pak i rëndë" se varianti Delta apo edhe varianti origjinal i Covid-19, Omicron tani përfaqëson pothuajse të gjithë ndotësit e rinj në Francë: ai zbulohet në 99% të testeve PCR pozitive. Për më tepër, shumica e viktimave të virusit i atribuohen tani variantit Omicron, i cili përbënte 57 për qind të vdekjeve në spital për javën 17-23 janar.

Gjatë së njëjtës periudhë, varianti Omicron përbënte 88 për qind të pranimeve në spitale konvencionale dhe 79 për qind të pranimeve të kujdesit kritik.

Megjithatë, vaksina ka rezultuar të jetë efektive kundër formave të rënda të Omicron, me 75 për qind që është efektive kundër formave të rënda në popullatën e moshës 20 vjeç e lart, dhe një rrezik 90 për qind për të shmangur vdekjen tek njerëzit e moshës 40 vjeç e lart. “Vaksina, veçanërisht me rritjen e dozës, mbetet mbrojtëse ndaj formave të rënda të Omicron”, tha DREES.

Gjithashtu, kohëzgjatja e shtrimit në këtë fazë është pak më e shkurtër për variantin Omicron në krahasim me variantin Delta.

Sipas DREES, shifrat nga 20 dhjetori 2021 deri më 16 janar 2022 tregojnë se personat e pavaksinuar të moshës 20 vjeç e lart janë veçanërisht të prekur nga Omicron.

Kështu, këto 8% e të pavaksinuarve në popullatën franceze të moshës së paku 20 vjeç përbëjnë ende 16% të testeve PCR pozitive dhe 39% të shtrimeve në spital. Por mbi të gjitha, ato përbëjnë 54 përqind të pranimeve të kujdesit kritik ndaj Covid-19 dhe 46 përqind të vdekjeve të lidhura me virusin.

Video e ditës