Urdhër FBI: Kriptomonedha bullgare Ruza ndër dhjetë personat më të kërkuar në Amerikë

Ruza Ignatova në listën e 10 më të kërkuarve të FBI-së/Foto: FBI

FBI ofron një shpërblim prej 100.000 dollarësh për informacion rreth Ignatova, por paralajmëron se ajo mund të jetë duke ecur me një eskortë të armatosur.

Ruzha Ignatova, një bullgare misterioze rreth të dyzetave, është përfshirë në mesin e dhjetë personave më të kërkuar të policisë federale amerikane për shkak të mashtrimit me kriptovaluta që ka mbledhur më shumë se 4 miliardë dollarë.

Në vitin 2014, Ignatova themeloi kriptomonedhën "uncoin" dhe organizoi një skemë piramidale përmes së cilës investitorët motivoheshin ta shisnin atë dhe të përhapnin rrjetin për të marrë më shumë para virtuale në llogarinë e tyre.

Duke iu përgjigjur raporteve për mashtrime të mundshme, FBI filloi hetimin e rastit dhe në vitin 2017 përcaktoi se kriptomonedha ishte e pavlerë sepse nuk ishte aspak e lidhur me teknologjinë blockchain për mbrojtje. Një urdhër arresti u nënshkrua menjëherë për Ignatova, por ajo u zhduk në tetor 2017. Ajo u pa për herë të fundit duke hipur në një avion në një fluturim nga Bullgaria në Greqi dhe që atëherë nuk ka asnjë gjurmë të saj.

FBI-ja e trajton çështjen seriozisht, sepse beson se Ignatova ka nxjerrë 500 milionë dollarë nga skema, me të cilën ajo paguan për anonimitetin dhe mbrojtjen.

Për të rritur kërkimin, policia federale ofroi dje një shpërblim prej 100.000 dollarësh për çdo informacion që çon në arrestimin e Ignatova.

"Mbretëresha e zhdukur e kriptove" tani është shpallur si e vetmja grua në mesin e dhjetë njerëzve më të kërkuar të Amerikës. Urdhri paralajmëron se i dyshuari është i shoqëruar me siguri nga truproja ose bashkëpunëtorë të armatosur.

Gazetarja e BBC-së, Jamie Bartlett, hetimet personale të të cilit ndihmuan në zbulimin e mashtrimit të Uncoin, është i bindur se Ignatova ka bërë përpjekje të mëdha për të ndryshuar përshkrimin e saj personal dhe po udhëton me dokumente të falsifikuara të cilësisë së lartë, të vështira për t'u zbuluar. Bartlett nuk e përjashton mundësinë që Ignatova të mos jetë më mes të gjallëve.

Në vitin 2019, Ignatova u akuzua për tetë vepra mashtrimi. Ajo e zbatoi skemën në një kohë të përsosur, në epokën e hershme të kriptomonedhave, kur njerëzit pranuan me lehtësi rrezikun e investimit të parave në një sistem që u ofronte fitime astronomike, pa e kuptuar plotësisht konceptin e kriptomonedhave dhe blockchain. Jen McAdam, një nga viktimat e shumta të skemës piramidale, tha se në vitin 2019, së bashku me të afërmit dhe miqtë, ka investuar 250.000 mijë euro në Uncoin.

Zonja nga Glasgow mori një mesazh nga një mik për një "mundësi investimi të pashuar", pas së cilës ajo iu bashkua një seminari promovues online ku të gjithë pjesëmarrësit folën me entuziazëm për "kriptomonedhën e re emocionuese që do të jetë më e madhe se Bitcoin". Pas disa muajsh, mashtrimi doli në sipërfaqe dhe Ignatova u zhyt në fshehtësi, më e pasur me qindra miliona dollarë.

Video e ditës