Pas një periudhe të gjatë Komuna e Tetovës me aktivitete parandaluese kundër rrëshqitjeve të dheut drejt Banjice

Foto: Facebook/Komuna e Tetovës

Një mur mbajtës 120 metra i gjatë dhe 4,50 metra i lartë po ndërtohet drejt zonës rekreative të Banjinjes përgjatë lumit Pena përballë hidrocentralit. Synimi është parandalimi i proceseve erozive në këtë drejtim rrugor, të cilat kanë qenë më të shpeshta vitet e fundit pas çdo shiu të rrëmbyeshëm.

“Ky drejtim rrugor nuk do të jetë më problematik për qytetarët që e përdorin për shëtitje dhe rekreacion. Ky është një tjetër projekt i dobishëm për qytetarët në vlerë prej 14 milionë denarë, duke falënderuar UNDP-në për mbështetjen e vazhdueshme. Kur të tjerët u larguan nga qyteti dhe qytetarët në rrezik, ne e kthejmë atë në një vend të sigurt, me infrastrukturë reale, investime kapitale dhe zhvillimore." mburreshin autoritetet komunale.

Qytetarët e kanë mirëpritur projektin, i cili sipas tyre është i vonuar dhe siç thonë ata, ndërtimi ka filluar pikërisht në kohën kur qytetarët e shfrytëzojnë më së shumti këtë zonë rekreative e cila është unike në Tetovë.

“Më në fund diçka e mirë për të bërë për qytetin”. Ky drejtim rrugor ishte vërtet i rrezikshëm, kishte shumë rrëshqitje të dheut, gurë të mëdhenj dhe rrëshqitje u ulën nga lart”, thotë një banor i Tetovës që e shfrytëzon shpesh këtë drejtim rrugor.

“Rruga është rikonstruktuar dhe zgjeruar disa vite më parë. Nga sa mbaj mend deri më sot, në këtë vend ka pluhur dhe erozion. Ne ngjitemi për të thithur ajër të pastër, jo për të gëlltitur pluhurin dhe frikën për jetën tonë. Ajo rrugë sigurisht është rikonstruktuar me zbrazëtira të caktuara, prandaj ka gërryerje, por edhe është dashur shumë kohë për të rregulluar problemin”, thotë një banor tjetër i Tetovës.

Rruga dhe zona e këmbësorëve për në Banjice u rinovuan dhe u zgjeruan pesë vjet më parë. Edhe atëherë, gjeologët paralajmëruan se seksioni po zgjerohej në kurriz të malit me shpate shumë të pjerrëta, gjë që mund të shkaktonte procese erozioni.

Foto: Free Press

Ajo i ndodhi në vetëm një vit. Rrëshqitjet e dheut binin vazhdimisht në rrugë dhe terreni u mbrojt nga rrëshqitjet e mundshme në disa vende me mure të vegjël mbajtës.

Foto: Free Press

Pushteti vendor i mëparshëm në vendet më të rrezikshme bëri të ashtuquajturat sistemet e kaskadës, për të mbrojtur zonën nga proceset e erozionit. Por këto masa nuk rezultuan efektive. Pikërisht në vendet e sistemeve të kaskadës ndodhën rrëshqitje të mëdha dheu.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës