Edhe cigaret po shtrenjtohen

Unsplash
Unsplash

Çmimet e cigareve pritet të rriten shumë shpejt, ndoshta nga fillimi i muajit të ardhshëm, ndonëse asnjë nga prodhuesit dhe importuesit e cigareve në vend nuk e ka konfirmuar zyrtarisht këtë informacion. Raporton vëzhguesi.

Për njohësit e situatës, ky njoftim ishte i pritshëm duke pasur parasysh trendin e rritjes së çmimeve të lëndëve të para, lëndëve të para dhe energjisë, veçanërisht gazit dhe energjisë elektrike, të cilat kanë një peshë të konsiderueshme në prodhim. Nga ana tjetër, rritja e çmimit të karburanteve ka rritur në mënyrë drastike kostot e transportit, gjë që ndikon edhe në çmimin përfundimtar të shitjes së cigareve.

Problem shtesë për prodhuesit e cigareve është edhe ndërprerja e zinxhirit të prodhimit dhe shpërndarjes së produkteve të caktuara, si letra dhe kartoni, që shkaktohet nga pandemia dhe krijon presion shtesë në çmimet e këtyre lëndëve të para që janë të nevojshme për prodhim.

Nga ana tjetër, presion mbi çmimin e cigareve krijohet nga rritja e rregullt vjetore e akcizës, e cila u vendos nga shteti si një detyrë shtesë për të dekurajuar pirjen e duhanit. Përkatësisht, çdo vit, duke filluar nga viti 2013 deri në vitin 2023, akciza për cigaret rritet për së paku pesë denarë për kuti. Vitet e fundit, për të shmangur rritjen e çmimeve të cigareve, disa prodhues dhe importues të cigareve kanë vendosur të përballojnë një pjesë të kostos së rritjes së akcizës. Por këtë vit, për shkak të rritjes së jashtëzakonshme të kostove për prodhim, marrja e një pjese të barrës së rritjes së rregullt vjetore të akcizës do të shkaktonte një ndërprerje të plotë të rentabilitetit të prodhimit.

Video e ditës