Postieri nuk i bie zilja as edhe një herë!

Vesna Damcevska
Vesna Damçevska. / Foto: Free Press

Posta është e mbushur me thasë me parcela që askush nuk i dorëzon, qytetarët nuk marrin dokumente apo produkte për të cilat kanë paguar prej muajsh, të moshuarit enden për faturat e shërbimeve... e vetmja gjë që dërgon posta janë humbjet dhe shpërblime të paguara për drejtorët në kurriz të shtetit!

Keni dëgjuar për një vend pa zyrë postare? Dhe çfarë thotë kjo për një vend që nuk ka një zyrë postare? Shumë! Na ndodh dhe - të gjithë heshtin. Drejtorët po ndryshojnë, çmimet për shërbimet postare po rriten, qytetarët mbeten pa parcelat e tyre, pa letra dhe pa dokumente të rëndësishme. Shumë kanë mbetur edhe pa faturat e shërbimeve. Jo të gjithë kanë njohuri dixhitale dhe secili ka të drejtë të zgjedhë se si dëshiron ta marrë faturën.

Situata në Postë është më shumë se kaotike. Dëshmitarë okularë të “shpërbërjes” thanë për “Sloboden Pechat” se posta ishte varrosur nga grumbuj çanta plot me disa lloj parcelash. Përdoruesit që porositën diçka që supozohej të mbërrinte me postë, pasi i përgjigjen personit që i shiti produktin, zakonisht marrin një përgjigje: Pakoja juaj mbërriti në zyrën tuaj postare shumë kohë më parë. Që "shumë kohë më parë" në këtë rast, si parazgjedhje, do të thotë se kanë kaluar disa muaj! Pra, çfarë bën pakoja e dikujt në zyrën postare për dy ose tre muaj? Dhe a do të marrë paketën e tij klienti që ka paguar për diçka?

Nga ana tjetër, lajme të ndryshme vijnë nga Posta. Nga fakti që sistemi i tyre i rishpërndarjes së parcelave u prish deri në faktin se nuk ka postierë. Në krye të gjithçkaje është se qytetarët më këmbëngulës arritën të hyjnë në ndërtesë, në mënyrë që të mund të kërkonin vetë parcelat e tyre! Hyjnë persona të paautorizuar, jo zyrtarë në postë?! A janë në dijeni autoritetet dhe zyrtarët e postës që gjithçka dërgohet përmes postës? Por thënë thjesht, nëse ata do të ishin në dijeni, kjo nuk do të kishte ndodhur me ne.

Në zona të caktuara, nuk ka fare postierë. Kur një postier del në pension ose largohet, zona që ai "mbulonte" rregullisht mbetet bosh, e pashërbyer, pa një postier të ri për shumë kohë. “Sloboden Pechat” ka bërë edhe një pyetje zyrtare se si zgjidhet ky problem. Nuk morëm përgjigje, por kjo është arsyeja pse, së shpejti në rrugën që e përmendëm si shembull ku posta nuk është dërguar për një kohë të gjatë, papritmas në ndërtesa mbërritën grumbuj parcelash - të grumbulluara në hyrje, të përziera, në të cilat kishte edhe parcela që supozohej të mbërrinin në adresa krejtësisht të ndryshme ...

Në këtë kaos, kur vendi ka mbetur pa postë dhe pa postierë, njerëz të rritur enden nëpër sportelet e shoqërive, duke kërkuar faturat dhe duke shkuar për t'i paguar. Kjo është një pasqyrë e realitetit të shëmtuar në të cilin pasqyrohet jo vetëm mosfunksionimi i postës, por edhe shqetësimi për njerëzit e vet.

Dhe për situatën në vetë postimin, mund të shkruhet fejtone. Raporti i fundit financiar nga një auditor i pavarur është për vitin 2021. Ai tregon një humbje prej 2,85 milionë euro dhe është pothuajse dyfishi i asaj të vitit 2020 kur ishte 1,5 milionë euro. E se nuk dihet kush pi apo kush paguan flet edhe ky fragment i shkurtër nga raporti i auditimit: “Kompania ka regjistruar pretendime të tjera në bazë të pretendimeve nga vjedhjet, pretendimeve nga punonjësit, pretendimeve të bazuara në marrëveshje, si dhe pretendimeve për pretendime të dyshimta. dhe kamata kontestuese në vlerë neto prej 117.499.000 denarë (2,9 milionë euro, n.z.)”.

Kujtojmë raportin e fundit të Kontrollit të Shtetit. Aty thuhet se me 31.12.2018 dhjetor 10 Posta AD ka një humbje të akumuluar prej 1.4.2018 milionë eurosh. Por kjo nuk e pengoi atë të paguante shuma të mëdha për sigurimin e menaxhimit përmes një kompanie sigurimesh. Sipas raportit, sigurimi i menaxhmentit është paguar për periudhën prej 1.4.2019 deri më 2.760.000 në vlerë të përgjithshme prej 45.000 denarë, ose rreth 89,5 euro, për shtatë drejtorë, të cilët njëkohësisht përbëjnë Bordin Drejtues dhe Bordin Mbikëqyrës. Këta drejtorë zgjidhen nga Qeveria, marrin rrogë dhe sigurimi i menaxhimit u mundëson që nëse nuk ndodh vdekja ose paaftësia e përhershme, t'u transferojnë 5.700 për qind të parave të paguara nga Posta si shpërblim, shpjegoi auditori. Ose, secili prej këtyre shtatë drejtorëve ka marrë një bonus mesatar vjetor bazuar në sigurimin e menaxhimit prej XNUMX euro!

Kështu, ngadalë por me siguri posta arriti atë që është tani. Askush nuk kujdesej për punën e saj, secili për xhepin e vet. Posta është në kolaps, prej vitesh, në mos me dekada, janë farkëtuar planet për privatizimin e saj, si gjithmonë kur shteti nuk arrin të menaxhojë një kompani me interes shtetëror. Praktika, nga ana tjetër, tregon se shumica e postave në Europë janë shtetërore, njësoj si e jona, vetëm se atje shteti i menaxhon me sukses, pra nxjerrin edhe fitime.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës