Për shkak të faturave të larta, Austria jep 150 euro për të gjithë qytetarët dhe 300 për më të rrezikuarit.

Vjenë, Austri
Pothuajse të gjitha familjet në Austri do të marrin një ndihmë financiare të njëhershme prej 150 euro / Foto: EPA-EFE / CHRISTIAN BRUNA

Qeveria austriake njoftoi sot një paketë ndihme për qytetarët e prekur nga rritja e mprehtë e çmimeve të energjisë, duke iu bashkuar një numri vendesh evropiane që përpiqen të zbusin ndikimin në buxhetet e familjeve.

Pothuajse të gjitha familjet në Austri do të marrin një ndihmë financiare një herë prej 150 euro, tha ai të premten në kryeqytetin austriak. kancelari Carl Nehammer.

Sidomos shtresat vulnerabël do të marrin 300 euro

Përafërsisht 750.000 qytetarë që bëjnë pjesë në kategorinë e personave veçanërisht vulnerabël do të marrin dyfishin e shumës.

Gjithashtu, shteti ka vendosur që këtë vit të pezullojë shumën e përgjithshme për energjinë e gjelbër, e cila do të kursejë rreth 100 euro për çdo familje dhe rreth 67.000 euro për kompaninë mesatare, tha qeveria.

Rritje e fortë e çmimeve të energjisë

Paketa e ndihmës prej 1,7 miliardë euro synon "parandalimin e situatave të krizës", tha Ministri i Financave Magnus Bruner.

Në Austri, si në shumë vende të tjera, çmimet e energjisë janë rritur ndjeshëm gjatë muajve të fundit.

Në dhjetor, kostot e energjisë ishin 24 për qind më të larta se i njëjti muaj i vitit të kaluar. Nafta për ngrohje u rrit me 44% dhe benzina me 31%, kujton agjencia dpa.

Video e ditës