Për shkak të izolimit stafi më pak dhe i sëmurë më shumë

koronavirus-skopje-spital-kovid-19-mia11
Coronavirus / Shkup / spital / covid-19 / Foto: MPB

15 deri në 20 mjekë, infermierë dhe ndihmësmjekë janë në pushim mjekësor ose në izolim në Klinikën Infektive në Shkup dhe në spitalin në Shtip. Referimi për analizë laboratorike të gjakut ose PCR me shpenzimet e Fondit të Sigurimeve Shëndetësore pritet 10 ditë.

Pjesa më e madhe punonjësit mjekësorë janë në pushim mjekësor ose në izolim pasi u diagnostikuan me Covid-19, gjë që vështirëson punën e klinikave jo vetëm në Shkup por në mbarë vendin. Në punë mungojnë vetëm 15 deri në 20 mjekë, infermierë apo ndihmësmjekë, ndaj hapja e ambienteve shtesë për trajtimin e pacientëve me koronavirus nuk është aq e thjeshtë, sepse është e pamundur të vendoset një sistem rotacioni që kompenson mungesën e personelit në spitale.

Për referimi për analizë laboratorike të gjakut ose analizë PCR me shpenzimet e Fondit të Sigurimeve Shëndetësore prisni 10 ditë, që është e palogjikshme të pritet, duke qenë se Komisioni për Sëmundjet Infektive ka rekomanduar që izolimi të shkurtohet në shtatë ditë.

Në Shtip vetëm pesë apo gjashtë krevate janë falas

Me gati 21 mijë raste aktive me koronavirus në vend, këto ditë po rritet numri i qytetarëve që kanë nevojë për shtrimin në spital. Mjekimi spitalor më së shpeshti u nevojiten qytetarëve me sëmundje shoqëruese dhe për të cilët Covid-19 e ka përkeqësuar më tej gjendjen. Megjithëse soji i koronavirusit omicron zakonisht mund të trajtohet në baza ambulatore ose në shtëpi, askush nuk e di nëse ata që përfundojnë në spital janë të infektuar me omicron ose variantin e dikurshëm delta të koronavirusit.

Drejtori i spitalit në Shtip, Alen Georgiev për “Shtypi i Lirë” thotë se aktualisht në Shtip janë të shtruar 55 pacientë dhe janë vetëm pesë apo gjashtë shtretër falas.

- U infektuan 15-20 mjekë, ndihmësmjekë dhe infermierë nga të gjitha pavijonet e spitalit. Tani për tani jemi duke u marrë me situatën dhe veçanërisht do ta lehtësojë situatën nëse izolimi ulet në shtatë ditë, sepse ata do të mund të kthehen më shpejt në punë. Përndryshe është e vështirë, mund të rrezikohen repartet tjera nga ku duhet të ricaktohet personeli mjekësor për t'u kujdesur për pacientët kojotë. Në janar dyfishuam stafin, por në nivel të gjithë spitalit u sëmurën 15 persona. Në ambulancë bëhen më shumë se 100 kontrolle në ditë - thotë doktor Georgiev.

Dhe në vazhdim Klinika Infektive në Shkup Stafi është reduktuar pasi pesëmbëdhjetë punonjës mjekësorë u izoluan për shkak të infeksionit Covid-19. Në Gjevgjeli ka edhe staf sekondar mjekësor në spital të infektuar me Covid-19, por situata zgjidhet me rotacion të stafit ekzistues.

Mjekët udhëhiqen nga përvoja

Lloji i koronavirusit omicron nuk njeh vaksinim ose predispozicion. Megjithëse shumica e profesionistëve të shëndetësisë janë vaksinuar dyfish, ata janë infektuar sepse ky lloj anashkalon imunitetin. Terapia ajo që jepet në spitale varet nëse pacientët janë për shtrimin në spital apo për trajtim në shtëpi.

Internisti Dr.Bllaze Çoçkov, e cila operon në qendrën e Covid në Gjevgjeli, për “Shtypi i Lirë” thotë se nuk ka protokolle zyrtare trajtimi, por mjekët udhëhiqen nga përvoja dhe mënyra se si reagon pacienti.

- Fillimisht, mjekët e familjes vlerësojnë nëse pacientët do të referohen në qendrat e COVID. Në rastin e pacientëve me bronkopneumoni bilaterale, përveç vitaminave, ne ofrojmë terapi shtesë me antibiotikë dhe kortikosteroide dhe nëse pacientët mund të gjejnë - dhe remedisivir. Oksigjenoterapia u jepet edhe pacientëve në spital nëse u ka rënë ngopja – shpjegon doktor Çoçkov.

Sipas përvojës së tij, tani për tani ka pacientë që i përgjigjen mirë terapisë, por disa që nuk përgjigjen, duhet të dërgohen në Shkup ose në spitale private.

- Nuk ka asnjë protokoll specifik. Ne udhëhiqemi nga përvoja dhe mënyra se si pacientët reagojnë ndaj ndërrimit të terapisë – thotë mjeku që punon në qendrën e Covid në Gjevgjeli.

Video e ditës