Patatet e skuqura do të jenë më të shëndetshme me ligj: Standarde të reja po futen në industrinë ushqimore në Serbi

Patate të skuqura / Foto: Pexels/Marco Fischer

Patate të skuqura dhe të skuqura së shpejti do të kërkohen me ligj që të jenë më të shëndetshëm. Me Rregulloren e re për përqendrimet maksimale të disa ndotësve në ushqime, reduktohen përqendrimet e lejuara të helmeve në produktet ushqimore.
Me futjen e standardeve të reja në prodhimin e ushqimit, Serbia harmonizon rregulloret me rregullat e Bashkimit Evropian dhe në këtë mënyrë i bashkohet vendeve që i japin përparësi sigurisë dhe cilësisë së ushqimit. Ekspertët theksojnë se kjo mund të zvogëlojë ndjeshëm sasinë e produkteve ushqimore që kthehen nga kufijtë e BE-së për shkak të mosrespektimit të rregulloreve - shkruan Novosti.

Një nga ndryshimet më domethënëse është pikërisht reduktimi i disa substancave në ushqim. Kështu, kufiri i akrilamidit, një përbërje organike që formohet gjatë skuqjes, pjekjes ose pjekjes së ushqimit në temperatura të larta, zvogëlohet. Kjo substancë kancerogjene lidhet me sëmundjet tumorale dhe studimet e kafshëve tregojnë efekte të dëmshme në tru, sistemin riprodhues, rritjen dhe zhvillimin normal të fetusit.

– Këto substanca të rrezikshme gjenden te patatet e skuqura, patatet e skuqura, biskotat dhe krikerat, por edhe te produktet e bukës, drithërat, perimet e mbirë, arrat e skuqura, madje edhe tek ushqimet për fëmijë – paralajmërojnë ekspertët.

Me ndryshimin e vlerave kufitare, patatet dhe patatinat nuk duhet të përmbajnë më shumë se 750 mikrogramë akrilamid për kilogram, ndërsa kufiri për biskotat dhe ëmbëlsirat është vendosur në 350.

Ky kufizim ka një peshë të veçantë kur dihet se në menunë e fëmijëve dhe adoleshentëve gjenden shpesh shumë produkte që përmbajnë akrilamide.

Me ndryshimet ulen nivelet e pranisë së lejuar të mykotoksinave, të cilat janë një rrezik i madh për shëndetin e njeriut. Konkretisht, Rregullorja ul kufijtë e aflatoksinës B1 në drithëra, fruta të thata dhe arra. Këto fruta të thata të ofruara për konsumatorët nuk duhet të përmbajnë më shumë se 20 mikrogramë aflatoksinë B1. Ky është përqendrimi i lejuar për kilogram për produktet e përpunuara, ndërsa kikirikët, bajamet apo fëstëkët nuk mund të përmbajnë më shumë se 80 gramë të këtij helmi.

Ndryshimet përcaktuan gjithashtu përqendrime të reja të patulinës, e cila njihet për toksicitetin e saj për njerëzit. Prodhohet nga disa lloje myku. Patulina gjendet në fruta të ndryshme të mykura, perime, drithëra, por më së shumti në mollët dhe produktet e mollës. Maksimumi 50 mikrogramë për kilogram lejohet në lëngjet e frutave dhe nektarët, ndërsa produktet e destinuara për fëmijët, si lëngu i mollës apo lëngu i bebeve, kanë një kufi më të rreptë prej 10 mikrogramë për kilogram.

Siç theksojnë ekspertët, këto kufizime kanë për qëllim prodhuesit e ushqimit, por edhe ata që i kontrollojnë dhe do të duhet të kryejnë inspektime rigoroze për të siguruar që ndotja të mbahet nën nivelet e përcaktuara. Rregullat e reja do të duhet të respektohen në dyqanet e ushqimit të shëndetshëm, furrat e bukës, ëmbëlsirat dhe pijet joalkoolike, dyqanet e ushqimit të shpejtë... Domethënë, një pjesë e konsiderueshme e industrisë ushqimore do të duhet të përshtatet me rregulloret e reja.

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 100 DENARË

Video e ditës