Kryeministri polak akuzoi Rusinë dhe Bjellorusinë për hakerim

Mateusz Morawiecki
Mateusz Morawiecki / Foto: EPA-EFE/Tomasz Waszczuk

Kryeministri polak Mateusz Morawiecki sot akuzoi shërbimet sekrete ruse dhe bjelloruse për hakerimin e sistemeve shtetërore dhe publikimin e emaileve të ndryshuara që dyshohet se tregojnë lidhje mes qeverisë dhe gjyqësorit.

Morawiecki e quajti publikimin e emaileve një "provokim" që synon të krijojë mosmarrëveshje në Poloni për mbështetjen e Varshavës për Ukrainën në luftën me Rusinë.

Në emailet e vitit 2019, të cilat u zbuluan në publik të hënën, këshilltari i tij kryesor Michal Dvorczyk informoi Morawiecki se ai diskutoi disa çështje gjyqësore me "presidenten" Julia P. dhe se ato janë pezulluar.

Thashethemet thonë se "President" është në të vërtetë Julia Prilebska, Kryetar i Gjykatës Kushtetuese të Polonisë. Ajo deklaroi se “asnjëherë nuk i ka diskutuar vendimet e Gjykatës Kushtetuese me askënd, përveç me gjyqtarë të tjerë”.

Shtypi polak ka disa muaj që shkruan për korrespondencën e pretenduar midis Morawiecki dhe Dworczyk. Qeveria polake mohon autenticitetin e korrespondencës, megjithëse disa nga ata që përmenden në të kanë thënë se ajo është autentike.

Burimi: MIA

Video e ditës