Polonia në prag të kolapsit, polakët kanë nevojë për fonde të BE-së

Refugjatët nga Ukraina, Foto: EPA-EFE / ROMAN PILIPEY

Ambasadori i Ukrainës në Poloni, Andriy Deshczycia, falënderoi sot polakët për mirëpritjen e miliona refugjatëve ukrainas dhe tha se shpreson që Bashkimi Evropian së shpejti t'i paguajë Polonisë ndihmën e bllokuar financiare.

Ambasadori tha se megjithëse nuk kishte pasur tensione të mëdha në tre muajt që kur ukrainasit filluan të lëviznin në Poloni, ai ishte i shqetësuar se ato mund të shfaqen në të ardhmen për shkak të mbështetjes afatgjatë në ndihmën polake.

Qeveria u ka ofruar ukrainasve kujdes mjekësor, arsim dhe shërbime të tjera sociale falas, ndërsa më shumë se 80 për qind e tyre janë vendosur në shtëpi private polake.

- Jam i shqetësuar sepse nuk e di sa larg janë kufijtë e mikpritjes polake. Është një pritje e ngrohtë dhe e shëndetshme. Por sa mund të zgjasë? Kjo është e kuptueshme për mua dhe bashkatdhetarët e mi. Ka disa kufij, tha ai.

Polonia është porta kryesore për ndihmën humanitare dhe armët nga Perëndimi në Ukrainë dhe po punon për të ndihmuar Ukrainën të eksportojë grurë dhe ushqime të tjera në tregjet botërore nga toka dhe përmes porteve baltike.

Zgjidhja do të ishte që BE-ja të lëshonte miliarda euro ndihmë financiare për t'u rikuperuar nga pandemia e koronavirusit, e cila do të parandalonte një valë të madhe të ukrainasve të pakënaqur në Poloni që të lëviznin diku tjetër në BE.

Ndërsa shumica e vendeve të BE-së kanë marrë ndihmë për t'u rikuperuar nga efektet ekonomike të pandemisë, 36 miliardë euro të destinuara për Poloninë janë bllokuar në mosmarrëveshjen për ndryshimet jodemokratike në gjykata.

Deschitsia tha se donte që Polonia dhe BE të gjenin një kompromis dhe të zgjidhnin mosmarrëveshjen.

“Polonia ka dëshmuar se sa efektivisht mund ta menaxhojë këtë valë migrantësh, sa efektivisht mund të përdorë paratë e buxhetit të saj dhe sa efektivisht mund të ofrojë ndihmë për migrantët”, tha ai.

Ambasadori vlerëson se ka nga 3 deri në 4 milionë ukrainas në Poloni, nga të cilët rreth 1,5 milionë kanë punuar, studiuar dhe jetuar në Poloni përpara pushtimit dhe tani përbëjnë rreth 10% të popullsisë së përgjithshme.

Video e ditës