Policia u trajnua rreptësisht me një gazetar

Sonja Kolevska-Delevska
Sonja Kolevska-Delevska / Foto: Sakamdakazam.mk / Gj. Liçovski

Ministria e Punëve të Brendshme dhe Ministria e Drejtësisë do të hetojnë thirrjen e gazetares Sonja Kolevska Delevska nga portali sdk.mk për bisedë në stacion policor, pasi kanë pranuar të veprojnë sipas ankesës për tekst gazetaresk.

Departamenti i Kontrollit të Brendshëm, Hetimit Penal dhe Standardeve Profesionale në Ministrinë e Brendshme (MPB) dhe Komisionit Disiplinor të Ministria e Drejtesise do të hetojë thirrjen e gazetarit Sonja Kolevska Delevska nga portali Sdk.mk. për një bisedë në një komisariat.

Ftesën për bisedë zyrtare në stacionin policor “Centar” në Shkup, policët e armatosur ia kanë dorëzuar në adresën e shtëpisë së saj, dhe ka të bëjë me tekstin e publikuar. Hiqni dorë nga paratë që i detyrohen”, publikuar më 27 prill këtë. vit. Ankesa ndaj gazetarit ishte nga një person i paidentifikuar. Ankuesi, i cili sipas MPB-së është nga Ministria e Drejtësisë, ka insistuar që Delevska të thirret në polici.

MPB "duhej të vepronte"

Sipas MPB-së, komisariati ka pranuar të veprojë pas denoncimit se “duhej të vepronin për çdo raport nga një qytetar“, Ndonëse ankueses iu tha se ajo që po kërkonte nga policia ishte një procedurë civile.

Në shkrimin gazetaresk nuk bëhet me dije identiteti i zyrtarit nga Ministria e Drejtësisë. Sipas akuzës ndaj Delevskës, nëpunësja misterioze civile është ndjerë në ankth për shëndetin dhe reputacionin e saj pas tekstit të publikuar. “Shtypi i Lirë” ka kërkuar, por nuk ka marrë koment nga Ministria e Drejtësisë për rastin.

MPB njoftoi se Departamenti për kontroll të brendshëm, hetime kriminale dhe standarde profesionale është duke i shqyrtuar veprimet e policëve lidhur me ankesën e një personi ndaj gazetares Sonja Kolevska Delevska.

“Theksojmë se ndaj gazetarit nuk ka asnjë parashtrim nga MPB-ja dhe as nuk do të ketë një parashtrim të tillë. Ministria e Brendshme në vitet e fundit ka ndërtuar partneritete me gazetarët dhe shoqatat e gazetarëve dhe ne jemi plotësisht të përkushtuar për përmirësimin e vazhdueshëm të bashkëpunimit, gjë që theksohet vazhdimisht nga gazetarët dhe organizatat përkatëse. “Ne mbështesim plotësisht lirinë e fjalës dhe një praktikë e tillë do të vazhdojë edhe në të ardhmen”, tha MPB.

Ministria e Drejtesise njoftoi se ishte formuar komisioni disiplinor e cila do ta hetojë plotësisht rastin në lidhje me thirrjen në stacion policor të gazetares Sonja Kolevska Delevska për tekst të publikuar.

“Ministria e Drejtësisë do të rishqyrtojë procedurën e kreut dhe do të marrë gjithçka që është në kompetenca dhe kompetenca dhe do të flasë sa më shpejt. Ministria e Drejtësisë do të bëjë gjithçka për të mbrojtur lirinë e shprehjes dhe fjalës, të cilat janë të drejta të patjetërsueshme në çdo shoqëri demokratike”, tha Ministria e Drejtësisë.

SHGM: Të tillë procedurëdhe çojnë në censurë 

Asociacioni i Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM) dënon veprimin e zyrtarëve të MPB-së ndaj koleges së tyre Sonja Kolevska-Delevska, e cila është thirrur për intervistim zyrtar në stacionin policor Qendër. SHGM paralajmëron se thirrja e gazetarëve dhe punonjësve të mediave për intervistë zyrtare në polici për shkak të një teksti të publikuar, çon në censurë dhe autocensurë të gazetarëve.

- Rasti me thirrjen e gazetares Delevska në MPB për bisedë zyrtare në stacionin policor Qendër për shkak të një teksti të publikuar, shkon në një marrëdhënie për të cilën ne vazhdimisht flasim, e që janë dy elementët kyç - ne të të kemi gazetari të shëndetshme brenda një shoqërie demokratike, siç deklarojmë ne - një aspekt është siguria socio-ekonomike, i dyti do të ishte mungesa e censurës dhe autocensurës. Rasti me kolegen Delevska shkon deri te fakti se kemi edhe një tentativë të padëshiruar për të frikësuar dhe rrezikuar punën - Pavle Belovski tha për “Utrinski brifing”, Kryetar i Sindikatës së Pavarur të Gazetarëve dhe Punëtorëve të Medias (SSNM).

Belovski nuk dëshiron të besojë se kemi sërish shtet policor.

- Nuk dua të besoj se kemi mekanizma që dikur i llogaritnin autoritetet me profesionin tonë. Ka të meta të mëdha dhe ne nuk mund të devijojmë nga kjo. Brishtësia e MPB-së është treguar sërish - thotë Belovski.

Sipas Mladen ChadikovskiKryetar i SHGM-së, nëse ky është incident, MPB-ja do ta shohë realisht dhe shpejt gabimin dhe do të marrë sanksione për atë që ka gabuar.

- Duhet të bjerë alarmi, duhet të jemi edhe më vigjilentë në monitorimin e këtyre gjërave dhe mënyrën se si institucionet e praktikojnë shtetin e së drejtës. Kjo nuk duhej të ndodhte. Tani presim një sanksion - thotë Çadikovski për “Brifingun e mëngjesit”.

Ai shtoi se raporti i menaxherit ndaj gazetares Delevska mund të trajtohet si shembull i rremë i kallëzimit të rrejshëm ndaj një qytetari dhe SHGM-së dhe i ofroi ndihmë juridike kolegut për ta proceduar këtë rast.

"Kjo është një përpjekje për të heshtur dhe frikësuar gazetarët", shtoi Belovski.

И Komiteti i Helsinkit për të Drejtat e Njeriut dënoi ashpër presionin ndaj gazetares Delevska.

“Thirrja e një gazetari për intervistë në komisariat nga punonjës policie të armatosur dhe për një çështje që nuk është krim, por po procedohet në procedurë civile për përcaktimin e mundshëm të përgjegjësisë civile për fyerje dhe shpifje, bie ndesh me parimet kushtetuese që garantojnë. akses i lirë në informacion." , liria për të marrë dhe për të dhënë informacion. “Është problematike që policia iu nënshtrua kërkesës së aplikantit”, tha Komiteti i Helsinkit.

VIDEO | SHGM dhe SSNM: Akuza e menaxherit ndaj gazetares Delevska është akuzë e rrejshme dhe tentativë për të heshtur dhe frikësuar

 

 

Video e ditës