Policia thërret redaktoren e Telma për të diskutuar për një tekst që ajo nuk e ka publikuar, reagojnë SHGM dhe SSNM

Sindikata e Pavarur e Gazetarëve dhe Mediave (SSNM) dhe Asociacioni i Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM) reagojnë ndaj veprimeve të Prokurorisë Themelore Publike (PPO) dhe MPB-së, kësaj radhe lidhur me Vesna Jovanovska-Dojcinovska, redaktor në Televizionin Telma.

Prokurori në Prokurorinë e Shkupit ka hapur rast për kallëzim për gjuhë të urrejtjes së një qytetari ndaj një qytetari tjetër, ndërsa për hetim dhe argumentim të kallëzimit me prova, MPB ka urdhëruar sigurimin e materialeve audio dhe video të transmetuara nga TV Telma, por edhe porosi për bisedë informative me redaktoren Vesna Jovanovska-Dojcinovska. Policia e ka pyetur disa herë në adresën e shtëpisë së saj, por pa dhënë detaje se çfarë saktësisht duhet të telefonojë në komisariat.

Prandaj, SSNM dhe SHGM e vlerësojnë si problematike procedurën përmes së cilës MPB-ja dhe Prokuroria Publike i përfshijnë gazetarët kur ata veprojnë në rastet pa i informuar pse i referohen bisedimeve zyrtare.

Theksojmë se të gjitha rregulloret, standardet dhe rekomandimet ndërkombëtare tregojnë se kur agjencitë e zbatimit të ligjit tashmë po veprojnë në një rast që përfshin një gazetar, ato duhet ta bëjnë këtë në një mënyrë që kompetencat e marra të mos kenë efektin e frikësimit, kërcënimit ose kufizimit të lirisë. të gazetarëve dhe mediave. Po ashtu, MPB-ja dhe Prokuroria Publike mund të bëjnë më së paku që të kontaktojnë dhe të sqarojnë rrethanat në mënyrë transparente, përndryshe kjo mund të ndikojë seriozisht në kushtet në të cilat gazetarët e kryejnë punën e tyre, thonë nga SHGM dhe SSNM.

“Ky rast është një argument tjetër pse nevojitet një njësi e posaçme në kuadër të Prokurorisë Publike për t'u marrë me rastet dhe rastet në të cilat janë të përfshirë gazetarë dhe punëtorë mediatikë. Kujtojmë se nevoja për edukim të vazhdueshëm dhe përmirësim të njohurive të prokurorëve në mbrojtjen e gazetarëve është detyrim i shtetit si anëtar i Këshillit të Evropës. Theksojmë se çdo qytetar, nëse është i pakënaqur me mënyrën e raportimit në media, ka në dispozicion mekanizmat vetërregullues. “Çdo formë dhe mundësi tjetër ligjore e aplikuar nga gjyqësori mund të çojë në censurë dhe autocensurë, por edhe një formë të caktuar frikësimi dhe frikësimi, që i vë njollë të zezë qeverisjes demokratike”, thuhet në deklaratën e shoqatave të gazetarëve.

Video e ditës