Një supë ndryshe me pulë: Soto-Medan është një përqafim i ngrohtë ekzotik

Foto: Instagram

Një lloj zierje që kombinon mishin e pulës ose viçit me një lëng kremoz të pasuruar me qumësht kokosi dhe një mori erëzash dhe barishte të ndryshme si galangal, shafran i Indisë, xhenxhefil dhe koriandër. Mishi gatuhet, më pas pritet dhe skuqet përpara se ta njomni në një supë të shijshme.

Soto është e kalitur me erëza të ndryshme si vezë të ziera, karkaleca karkaleca, patate të skuqura ose qepë të skuqura, ndërsa orizi zakonisht shërbehet anash. Siç tregon edhe emri i tij, ky lloj "soto" e ka origjinën nga qyteti i Medanit, ku konsiderohet një pjatë zyrtare dhe një delikatesë shumë e kërkuar rajonale.

Përbërësit e nevojshëm:

- 4,5 kope pule
- 1 lugë gjelle vaj
- 4 gota lëng pule
- 1 kub lëng pule
- 1 gotë qumësht kokosi
- Kripë dhe sheqer për shije

Rreth makaronave:
- 4 thelpinj hudhër
- 3 qepë
- 1 lugë çaji koriandër
- 1/2 lugë çaji piper i zi
- 2 lugë shafran i Indisë pluhur
- 1/2 lugë çaji xhenxhefil të copëtuar

Barishte dhe erëza të tjera:
- 4 gjethe dafine
- 4 bishtajore kardamom
- 3 karafil
- lëvore limoni e grirë

Foto: Instagram

Metoda e përgatitjes:

Përgatitja e pastës:

- Vendosni të gjithë përbërësit për pastën në një procesor ushqimi, përveç pluhurit të shafranit të Indisë. Përpunoni ato në një pastë dhe më pas shtoni shafran i Indisë. Në këtë mënyrë nuk do ta ndotni pjatën me përpunuesin e ushqimit.

Përgatitja e supës:

- Lërini 4 gota ujë të ziejnë. Shtoni copat e pulës, ulni temperaturën dhe ziejini për rreth 30 minuta. Hiqeni pulën dhe lëreni mënjanë. Ruajeni lëngun dhe prisni mishin kur të jetë ftohur mjaftueshëm.
Ndërkohë ngrohni pak vaj në një tenxhere të madhe dhe skuqni makaronat që përgatitët më parë, kardamonin, karafilin dhe lëkurën e limonit derisa të marrin aromë, rreth 5 minuta. Shtoni gjethet e dafinës dhe vazhdoni skuqjen edhe për disa minuta derisa erëza të marrë erë.
- Lëngun e zierjes nga mishi i pulës dhe lëngu i pulës e hedhim në tenxhere dhe e lëmë të ziejë për rreth 15 minuta. Kullojeni lëngun dhe hidhni erëzat (përdorini ato vetëm për të erëzuar lëngun). Shtoni qumështin e kokosit dhe lëreni të nxehet, por mos e lini të vlojë. Shijoni dhe rregulloni me më shumë kripë dhe pak sheqer sipas dëshirës tuaj.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës