Kryetarët e KOM-OA z. Stefan dhe KOS-i z. Porfirij nesër në Ohër do të mbajnë liturgji të përbashkët ipeshkvijore

Liderët e KOS-it dhe KOM- OA-së, Porfiri dhe Stefani, Foto: Free Press / Dragan Mitreski

Me rastin e përvjetorit të dhënies së Tomosit për autoqefalinë Kishës Ortodokse Maqedonase - Kryepeshkopatës së Ohrit (KOM-OA) nga Këshilli i Kishës Ortodokse Serbe (KSSH) në kishën "Shën Sofia" në Ohër, një vend i shenjtë. do të mbahet liturgjia e ipeshkvisë, të cilën do ta kryejnë krerët e KOM – OA y.g. Stefan dhe KOS z. Porfiri, i shoqëruar nga disa peshkopë nga të dyja kishat.

- Sinodi i Shenjtë i Ipeshkvijve të Kishës Ortodokse Maqedonase - Kryepeshkopata e Ohrit fton popullin zotdashës maqedonas të marrë pjesë me lutje në liturgjinë ipeshkvijore të shenjtë me rastin e përvjetorit të dhënies së Tomos për autoqefalinë KOM-OA. nga Këshilli i Kishës Ortodokse Serbe më 5 qershor 2023, në festën e Shpirtit të Shenjtë, në Katedralen e Kryepeshkopëve të Ohrit “Shën Sofia” në Ohër. Liturgjia fillon në ora 9:XNUMX- njoftoi Zyra e Sinodit të KOM-it.

Në mbledhjen e 20 majit, Sinodi i Shenjtë i Ipeshkvijve të KOS-it mori vendim që Kryedioqezës Ortodokse të Ohrit (POA) t'i jepet dispensacion kanunor dhe ta integrojë atë në KOM-OA.

- Në takim, vëmendje e veçantë iu kushtua temës së zgjidhjes përfundimtare të statusit kanonik të ipeshkvijve të Kryedioqezës Ortodokse të Ohrit, në dritën e vendimit të vitit të kaluar të Sinodit të Shenjtë të Ipeshkvijve për kthimin në statusin kanonik dhe vendosjen e unitetit liturgjik. , si dhe vendimi i mëvonshëm për dhënien e Tomosit për autoqefalinë e Kishës Ortodokse Maqedonase - Kryedioqezës së Ohrit. Për këtë qëllim, Këshilli mori vendim për përjashtimin kanonik të hierarkive të kësaj kishe autonome nga KOS-i dhe integrimin e saj në Sinodin e Kishës Ortodokse Maqedonase në përputhje me kanunet e shenjta dhe kushtetutat e dy kishave lokale, si dhe Marrëveshja e arritur më parë e Sinodit të të tri strukturave kishtare - bën të ditur përmes një komunikate Sinodi i Shenjtë i Ipeshkvijve të Kishës Ortodokse Serbe.

Liturgjia e përbashkët KOM-OA dhe KOS në Katedralen e Shën. Kliment Ohridski në Shkup, Foto: Sloboden pechat/Dragan Mitreski

Patriarku serb Porfirij i paraqiti kreut të KOM-OA z. Stefan një akt, me të cilin vërtetohet vendimi i KSHP-së, të shpallur më 24 maj pas kremtimit të liturgjisë së përbashkët në Katedralen e Shkupit, me të cilën KSHP miratoi dhe dha bekimin për autoqefalinë e KOM-OA, duke i dhënë fund mosmarrëveshjes 55-vjeçare mes dy kishave.

- Me mëshirën e Zotit, ne kemi mundësinë të kurorëzojmë atë që tashmë ekziston mes nesh, e ai është uniteti, i cili dikur është prishur, por është vendosur në frymën e Kishës, e kjo është Kisha Maqedonase. Kryepeshkopata e Ohrit, se nuk ekzistojnë vetëm kushtet e nevojshme për t'u organizuar në kuadrin e një kishe autoqefale dhe se kjo është mënyra dhe metoda më e mirë e mundshme për jetën e vëllezërve dhe motrave tona ortodokse në Maqedoninë e Veriut. Prandaj, atë që tashmë e kemi realizuar përmes shërbesës së liturgjisë në Shkup, sot ndjejmë se duhet të publikojmë dokumentin e quajtur Tomos - tha Porfirij pas liturgjisë në Beograd më 5 qershor të vitit të kaluar.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës