Poeti Sande Stojçevski ka shënuar pesëdhjetëvjetorin e veprës së tij

Promovimi i librit me poezi "Kënga e madhe lirike" nga Sande Stojçevski ishte rasti që më 18 maj të shënohet jubileu i madh - 50 vjet vepër e këtij poeti maqedonas. Promovimi dhe shënimi i jubileut u mbajt në dhomën përkujtimore të Miladinovcit në Bibliotekën e qytetit “Vëllezërit Miladinov” në Shkup.

Libri “Kënga e madhe lirike” nga Sande Stojçevski është fitues i çmimit prestigjioz “Aco Shopov” të DPM-së për librin më të mirë me poezi të botuar në vitin 2021. Për librin foli Prof. Dr. Lidija Kapushevska - Drakulevska, kurse vargje i interpretoi aktori Andrej Serafimovski, si dhe vetë autori.

Duke u nisur nga titulli i librit, Kapushevska-Drakulevska, duke cituar poetin Stojçevski, ka shpjeguar se këto janë “këngë që këndojnë vizionin e një kënge të madhe lirike. Këto këngë festojnë mallin e njeriut lart, për përsosmërinë, për mbirjen e natyrës së tij. "Këto janë ëndrra lirike."

- Poeti Sande Stojçevski ka pesëdhjetë vjet që është zhytur në ujërat e shqetësuara të poezisë dhe pa hezitim i nënshtrohet mallit gati të ngulët për këngën e përsosur. Edhe pse ai mall duket si një gjueti për të pakapshmen, një projekt i pafund, poeti ynë nuk dëshpërohet, përkundrazi e di mirë se lumturia është në kërkim. Kënga perfekte kërkon formë të përsosur dhe soneti përfaqëson ndoshta modelin përfundimtar, më artistik të ligjërimit poetik. Është një shembull i formës së përsosur të stilizuar jashtëzakonisht të një kënge lirike. Si një adhurues i pasionuar i artit, i atij pasioni të çmendur dhe i fiksuar pas përsosmërisë, Sande Stojçevski është rrjedhimisht një nga adhuruesit më konsekuent të formës së sonetit në vendin tonë - tha Kapushevska - Drakulevska.

Ajo po ashtu theksoi se në vargjet e Sande Stojçevskit gjuha është treshtresore - gjuha kishtare-sllave, dialektore dhe maqedonase standarde. Vetë poeti ka thënë se "poezia është arti i gjuhës", dhe i interesonte gjithmonë fjala e vetme. Fjala është një mjet, por edhe një përbindësh i vërtetë semantik që nuk e di se ku do të të çojë”, shtoi Stojçevski.

Sande Stojçevski është poet, kritik, eseist, antolog, polemist dhe përkthyes. Ai ka lindur në vitin 1948. Ai është autor i 70 librave nga të gjitha zhanret, është përkthyer në shumë gjuhë dhe ka fituar disa çmime në Maqedoni dhe jashtë saj, duke përfshirë "Vëllezërit Miladinov" të SPE-së dhe Urdhrin "Majakovski" të Unionit të Shkrimtarëve Rus. .

Ky vit shënon jubileun - 50 vjet nga botimi i librit të tij të parë, Mbreti i Mjellmave - në 1972. Ngjarja në bibliotekën “Brakë Miladinovci” në fillim Sande Stojçevski e ka kujtuar përmes anekdota në një bisedë me shkrimtarin Bratisllav Tashkovski.

(Teksti u botua në “Shtypi Kulturor” nr. 129, në botimin e shtypur të gazetës “Shtypi i Lirë” më 21-22 maj 2022)

Video e ditës