Ka ndërruar jetë Stojan Andov, kryetari i parë i Kuvendit të Maqedonisë së pavarur

Stojan Andov, kryetari i parë i Kuvendit të Republikës së Maqedonisë së pavarur dhe sovrane, ka vdekur në moshën 89-vjeçare.

Andov u lind në Kavadar më 30 nëntor 1935. Shkollën fillore dhe gjimnazin e kreu në vendlindje, kurse Fakultetin Ekonomik në Shkup dhe magjistraturën në Fakultetin e Shkencave Politike në Beograd në vitin 1972.

Ai ishte nënkryetar i Këshillit Ekzekutiv Republikan, anëtar i delegacionit maqedonas në Kuvendin e republikave dhe krahinave dhe anëtar i qeverisë federale për tre mandate, ku roli i tij si negociator në kontaktet e ish-Jugosllavisë me shënohen ekspertët e EEC (1971-1987);

Ai konsiderohej si njohës dhe njohës i shquar i çështjeve ekonomike, si dhe një politikan i orientuar drejt ekonomisë së tregut. Ka qenë ambasador i ish-Jugosllavisë në Irak (1987-1991).

Ai është themelues i Partisë Liberale të Maqedonisë dhe si kryetar i saj ka udhëhequr Partinë Liberale deri në shkrirjen me ish-PD-në në vitin 1997, kur u bë kryetar i Këshillit të subjektit politik të sapoformuar;

Pas rimëkëmbjes së Partisë Liberale të Maqedonisë, u zgjodh anëtar i Komitetit Ekzekutiv të saj;

Ai u zgjodh nënkryetar i Internacionales Liberale.

Në zgjedhjet e para shumëpartiake të vitit 1990 u zgjodh deputet në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë dhe kryetar i Kuvendit në janar të vitit 1991. Në zgjedhjet e dyta shumëpartiake të vitit 1994 përsëri u zgjodh deputet në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë dhe kryetar i Kuvendit – detyrë të cilën e mbajti deri në mars të vitit 1996;

Në zgjedhjet e fundit (1998) është zgjedhur deputet në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë;

Si deputet është kryetar i Komisionit për politikë monetare dhe kreditore dhe bankare të Kuvendit të Republikës së Maqedonisë;

Ka qenë kandidat për president të Republikës së Maqedonisë në zgjedhjet presidenciale të vitit 1999;

Më 30 nëntor 2000 u zgjodh kryetar i Kuvendit të Republikës së Maqedonisë.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës