Ka vdekur profesori i Fakultetit të Farmacisë, Kiril Dorevski

Foto: Fakulteti i Farmacisë

Ai vdiq Dr Kiril Dorevski, profesor ordinar në Fakultetin e Farmacisë në UKIM, njoftojnë fakulteti.

“Me pikëllim të thellë ndajmë lajmin se më 03.7.2022 korrik XNUMX ndërroi jetë profesori ynë i dashur dhe i respektuar Kiril Dorevski”, thuhet në faqen e Fakultetit në Facebook.

Prof. Dr Kiril Dorevski u lind në vitin 1934 në Resnjë. Ai u diplomua në Fakultetin e Farmacisë në Beograd në vitin 1959. Specializimin në fushën e biokimisë mjekësore e kreu në Beograd në vitin 1967. Si farmacist ka punuar si menaxher në farmacinë 5 Noemvri në Resnjë dhe si specialist biokimik në spitalin Dr.Trifun Panovski në Manastir. Në vitin 1977 mbrojti disertacionin e doktoraturës në Fakultetin e Farmacisë në Beograd.

Në vitin 1970 u punësua në fabrikën Alkaloid në Shkup dhe gjatë kësaj periudhe kreu specializimin në fushën e teknologjisë farmaceutike. Deri në fund të vitit 1977 mban postin e ndihmës drejtorit të përgjithshëm për tregti, financa dhe zhvillim, më pas u zgjodh drejtor i njësisë së punës "Alkaloid" në Varshavë të Polonisë.

Në periudhën 1986-1992 ka punuar si sekretar federal për kimi, gomë dhe jometale në Odën Ekonomike të RSFJ-së në Beograd. Ai ishte anëtar i Komisionit Federal dhe Republikan për regjistrimin e barnave.

Nga gushti i vitit 1992 punon në Fakultetin e Farmacisë në Shkup. Si profesor i rregullt, përveç punës profesionale, veprimtaria shkencore merr pjesë edhe në edukimin e pasuniversitarëve, praktikantëve dhe doktorantëve në Fakultetin Farmaciar në Shkup.

Ai ishte kryetar i Shoqatës Farmaceutike të RSFJ-së, Shoqatës Farmaceutike të Maqedonisë, kryeredaktor përgjegjës i Buletinit të Farmacistëve dhe Teknikëve Farmaceutikë dhe për një periudhë më të gjatë kryetar i Acta Pharmaceutica Jugoslavica. Përveç shumë çmimeve dhe pllakave, ai ka marrë edhe Urdhrin e Artë të Punës për kontribut të veçantë në farmaci në nivel jugosllav.

Në periudhën 1992-1993 ka qenë prodekan i Fakultetit të Mjekësisë në Shkup, ndërsa nga viti 1994 deri në vitin 1998 ka qenë dekan i Fakultetit të Farmacisë. Gjatë dy mandateve ofron kushte më të mira materiale dhe teknike për punë, në radhë të parë ndërtimin e objektit të Fakultetit në bashkëpunim me Replek-Maqedoni. Ai ka avokuar drejtpërdrejt në vitin akademik 1992/93 për prezantimin e një programi të ri pesëvjeçar për studentët e farmacisë.

Ai ishte iniciatori i ndarjes nga Fakulteti i Mjekësisë dhe i pavarësimit të Fakultetit në vitin 1994.

Ai do të mbahet mend në histori si dekani i parë i Fakultetit pas ndarjes nga Fakulteti i Mjekësisë në vitin 1994, i cili me punën e tij shumëvjeçare mësimore-edukative, profesionale-aplikative dhe shkencore, la një vulë të fortë në zhvillimin e Fakulteti i Farmacisë në Universitetin "Shën Kirili dhe Metodi" në Shkup dhe gjithë veprimtaria farmaceutike në vendin tonë. LAVDI TIJ! – thuhet në postimin në faqen në Facebook të Fakultetit të Farmacisë në UKIM.

Video e ditës