Regjisori legjendar i teatrit Peter Brook ka vdekur

Foto: Profimedia

Peter BrookKa vdekur në moshën 97-vjeçare, një nga regjisorët më novatorë të teatrit në botë, i cili organizoi shfaqje të fuqishme në vendet më të çuditshme, njoftoi sot botuesi i tij. Brooke, e cila jetonte në Francë që nga viti 1974, vdiq dje në Paris.

Regjisori britanik, i quajtur shpesh vizionar, përdori të gjithë botën si skenën e tij, duke vënë në skenë një sërë veprash, duke përfshirë versione shumë të guximshme të Shakespeare përmes operës dhe epikave hindu.

Ai i vuri në skenë shfaqjet në gjimnaze, fabrika të braktisura dhe gurore guri. Prodhimi i tij i shfaqjes së Shekspirit në Ëndrra e një nate vereTeatri Memorial Shakespeare në Stratford në vitin 1970 siguroi vendin e tij në analet e historisë së teatrit.

Edhe pse ai ishte i admiruar në qarqet teatrore, ai ishte më pak i njohur për publikun e gjerë për shkak të refuzimit të tij për t'iu përshtatur shijes komerciale.

Në vitin 1970 ai u largua nga Britania dhe shkoi në Paris, ku e themeloi atë Qendra ndërkombëtare e krijimeve théâtrales.

Nga ajo periudhë spikat drejtimi monumental i eposit Mahabharata (1985), të cilën e ndërmori duke hetuar produktivitetin aktorial, gjuhësor, tekstual dhe teatro-poetik të kryqëzimeve ndërkulturore. Ai gjithashtu botoi disa vepra për teatrin (Hapësira e zbrazët, 1968; Pika e ndryshimit: Teatri, Filmi, Opera 1946-1987, 1987; Nuk ka sekrete: Mendime mbi aktrimin dhe teatrin, 1993, 1993).

Video e ditës