Ka vdekur shkrimtari dhe skenaristi Dushko Rodev

Dushko Rodev/Foto: Rrjetet sociale

Më 30 qershor 2022, në Shkup, pas një sëmundjeje të shkurtër, në moshën 91-vjeçare vdiq shkrimtari Dushko Rodev – romancier, tregimtar, dramaturg dhe skenarist.

Dushko Rodev lindi më 17 prill 1932 në Shkup. Nga arsimi ishte filolog-romancier, punoi si gazetar, reporter i pavarur, korrespondent, por edhe redaktor në një shtëpi botuese. Ai ishte një tregimtar i fateve njerëzore, i historive të mbushura me ironi dhe absurditet. Është shpërblyer në konkurse anonime me tregim të shkurtër dhe me çmimin e gazetës së përditshme Utrinski Vesnik "Romani i vitit". Rodev është një autor që u heshti, madje u ndalua gjatë socializmit. Në dhjetë vitet e fundit ai tërhoqi vëmendjen e lexuesve me dy romanet e tij të fundit - "Njeriu që i donte shegët (Çmimi Novela e Vitit)", i cili kishte tre botime dhe "Në pritje të çmimit Nobel", të cilat u përkthyen. në disa gjuhë (serbe, bullgare, ruse, ukrainase...)

Ky autor paraqet një figurë të pazëvendësueshme të letërsisë maqedonase të shekujve XNUMX dhe XNUMX - autor, vepra e të cilit në këtë moment tashmë është një sfidë serioze për lexime dhe vlerësime të reja dhe vendi i tij që meriton në letërsinë maqedonase ende nuk është përcaktuar.

Rodev është autor i librave: "I pastrehë" (roman, 1963), "Kthimi në tokën e kuqe" (roman, 1969), "Tëllëzat në peizazhin e gurtë" (roman, 1974), "Ngjyra e gjelbër pas shiut" (tregime, 1977), "Në borë, me Olya" (tregime, 1981), "Bisedime me Dojranskin" (roman, 1983 - serbisht, 1985 - në gjuhën maqedonase), "E ardhmja e ndritur fillon nesër, pasnesër. më së voni nesër" (roman, 1988), "Përshëndetje forca e shtatë" dhe "Esheloni i parë" (drama, 1991), "Zogjtë e zinj, dimër" (tregime, 1998), "Trëndafili i egër" (roman, 2005) dhe "Njeriu që i donte shegët" (roman, 2010) dhe në pritje të çmimit Nobel (roman, 2014).

Filmi televiziv "Game for Shooting" (1992) u filmua bazuar në skenarin e tij.

Edhe gjatë studimeve punoi si gazetar në “Nova Makedonija”, prej nga kaloi në Radio-Televizionin e Maqedonisë, ku ishte redaktor në sektorin e Dramës. Ai doli në pension prej andej.
Dushko Rodev është varrosur dje në Shkup.

 

Video e ditës