Fituese ishte nëna e re Philimena, e cila u përjashtua nga puna gjatë pushimit të lehonisë dhe i kërkoi paratë e saj.

Foto: Radio Evropa e Lirë (RFE)

Nëna e re Filmena Boskovska Mishevska, i cili u pushua nga puna në mes të pushimit të lehonisë dhe një kërkese për t'i kthyer paratë e lehonisë shtetit, e fitoi mosmarrëveshjen me ndihmën e shoqatës së tekstileve Glasen.

“Pas këqyrjes së dokumenteve të dorëzuara nga Inspektorati Shtetëror i Punës, Agjencia e Punësimit është udhëzuar të bëjë një korrigjim në formularin M1/M2 dhe të ndryshojë arsyet e largimit nga puna. Domethënë, me kalimin e një periudhe të caktuar kohore, për parregullsitë në aplikim nga punëdhënësi është njoftuar edhe Fondi i Sigurimeve Shëndetësore, për të cilat Filemena duhet të zgjasë pushimin e lehonisë dhe të mos kthejë asnjë qindarkë në Fondin e Shëndetësisë siç është urdhëruar. në vendimin e Fondit të Sigurimeve Shëndetësore”, thotë shoqata.

Boskovska ka punuar pothuajse deri në fund të shtatzënisë, ndërsa shefi i saj nga kompania “LDI Dimotrans Makedonija-Dooel Skopje” është informuar se do të shkojë në pushim të lehonisë. Gruaja ka dorëzuar dokumentet në Fondin e Sigurimeve Shëndetësore (FSHF) për pagesën e pagës nëntë mujore gjatë pushimit të lehonisë. Fillimisht ajo u përball me një vonesë më të gjatë të pagesës për dy muaj, kështu që pasi paratë i erdhën përfundimisht në llogarinë e saj, mori një kërkesë nga FZO për t'i kthyer ato për muajin e fundit, sepse ishte shkarkuar.

“U ngatërrova. Ishte një tronditje sepse e di që ligjërisht nuk mund të ketë shkarkim. Dhe unë thirra atje, ata - kjo është ajo, ju nuk mund të bëni asgjë. Kudo (më thanë) nuk mund të bësh asgjë dhe fillova të dërgoj email... Është labirint. Dikush ju thotë se është shkelur Ligji për Marrëdhëniet e Punës, shkoni në Punë (inspektim). Trudova - këto janë kredencialet tona dhe ju keni ngecur. Ju merrni këshilla - paguani avokatët dhe shkoni në gjykatë dhe do ta merrni. Dhe pika e vërtetimit të një të drejte që është themelore është e palogjikshme," tha Boskovska kur rasti u bë publik.

Glasen textilec thotë se shpresojnë që institucionet tjera, si AVERM dhe FZO, të jenë të kujdesshme dhe t'i mbrojnë punëtorët nga disa punëdhënës.

“Në të njëjtën kohë, rasti i Filimenës është një nga të shumtët ku tregohet nevoja e mbrojtjes nga shteti të shtatzënave dhe grave me pushim të lehonisë”, thonë nga shoqata.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës