Sipas një recete të vjetër: Kaçamak me patate dhe krem

Kaçamak, bakrdan ose bakrdanik është një lloj pjate tradicionale që bëhet kryesisht nga mielli i misrit.Kjo pjatë i përket gatimeve tradicionale të Maqedonisë, Serbisë, Malit të Zi, Bosnje Hercegovinës, Bullgarisë dhe Turqisë. Kaçamakut mund t'i shtohen gatime të ndryshme, si: djathë, mish, yndyrë derri të skuqur, proshutë të skuqur, qumësht të thartë, qumësht të ëmbël, sheqer dhe krem.
Sipas një recete të vjetër tradicionale, për të kursyer miellin, shtohen patatet, të cilat zihen derisa të zbërthehen dhe bashkohen me miellin në një masë homogjene.
Përbërësit:
- 1 kg patate
- 0,7 kg miell gruri tip 500
- 1 lugë gjelle yndyrë
- 5 lugë krem
- 4 litra ujë
përgatitja:
Qëroni patatet dhe pritini në kubikë. Vendosini në një enë me ujë që të ziejnë mirë. Pasi të jenë gatuar, nxirrni pjesën më të madhe të ujit në të cilin ishin zierë patatet dhe lini vetëm pak në fund dhe shtoni miellin. Vazhdoni të zieni patatet dhe miellin së bashku edhe për 20 minuta.
Pas 20 minutash zierje, hiqeni tiganin nga zjarri dhe grijini patatet me miellin. Më pas shtojmë fillimisht yndyrën dhe e përziejmë sërish mirë për rreth 10 minuta dhe më pas kremin.
Ky është një vakt i pasur, me shumë kalori që shërbehet në sasi më të vogla se qulli klasik.
Ju bëftë mirë!